Oko okvira

Njegovo Visočanstvo – stražnji mjenjač

Modrni sistem mijenjanja brzina zadnji je sistem razvijen na biciklu. Brojne funkcije i problem tehničke izvedbe kavalitetnog i pouzdanog stražnjeg mjenjača uzrokovale su da se bicikli sa stražnjim mjenjačem na Tour de France-u pojavljuju tek 1930. godine.

Prva izvedba stražnjeg mijenjača datira u godinu 1905. – bio je to dvobrzinski mjenjač tvrtke Velocio. 1911. Godine prvi stvarno upotrebljivi zadnji mjenjač izumio je Joanny Panel i prodavao se je pod komercijalnim imenom Chemineau. Do 1930. godine razvijene su različite verzije mjenjača za komercijalnu upotrebu. Prvi stražnji mjenjač modernog tipa, s konstrukciom baziranom na mehanizmu paralelograma bio je četverobrzinski mjenjač “Tour de France” tvrtke Simplex (slika 1). Tullio Campagnolo svoj prvi mjenjač predstavio je 1933. godine. Od sredine 50-tih godina stražnje mjenjače, više manje uspješno proizvodili su Campagnolo, Simplex, Huret, Shimano, SunTour… Međutim od 80-tih godina, inicijativu u proizvodnji komponenata za bicikle preuzima japanski Shimano, tvrtka koja upravo ove godine slavi 80 godina postojanja. Tvrtka Shimano osjetivši da Mountain Biking neće biti samo godinu-dvije dug trend u biciklizmu, nego cijeli pokret razvija cijeli niz MTB specifičnig grupa i komponenata i već 1993. godine zauzima cca 75% svjetskog tržišta kvalitetnim komponentama bicikala. Od tada imena Deore XT, XTR, Dura-Ace sinonimi su za kvalitetu.

Moderni stražnji mjenjač sastoji se od nekoliko desetaka sastavnih dijelova kojima je zadatak (slika 2.), da mijenjač kao cijelina pouzdano i točno mijenja brzine na stražnjem lančaniku (verižniku) bez obzira na uvijete i intenzitet vožnje. Specifičnost pojedinih tipova vožnje uzrokovala je različite izvedbe stražnjeg mijenjača, prvenstveno prema tome da li se radi o mjenjaču za cestovni, brdski i u zadnje vrijeme tzv. komfort bicikl.

Veliki broj različitih tipova stražnjeg mijenjača, različite verzije istog modela mjenjača, kao i raspon cijena izmedju najjeftinijeg i najskupljeg u odnosu 1:20 izazivaju velike nedoumice kod kupaca i kod navodnih znalaca. Kako bi se postupak izbora mjenjača olakšao prvo treba upoznati osnovne djelovanja stražnjeg mjenjača.

Pokraj puzdanog i točnog mijenjanja brzina stražnji mjenjač treba osigurati stalnu zategnutost lanca bez obzira na položaj lanca na prednjim i stražnjim lančanicima (verižnicima). Preciznost mijenjanja brzina nije ovisna o isključivo o stražnjem mjenjaču nego je sada ovisna o medjusobnoj uskladjenosti slijedćih komponenata: ručice mijenjača (prestavna ručica), sajle (žice), bužira (bovdena), stražnjih lančanika (verižnika), lanca (veriga), prednjih lančanika (gonilke s verižnicima), osovine srednjeg pogona i samog mjenjača. Naravno ne smije se zaboraviti da ni sam okvir bicikla, točnije njegova ispravna geometrija i dimenzije utječu na kvalitetu mijenjanja brzina. Veoma često, čak i na biciklima renomiranih proizvođača te komponente nisu dobro usaglašene, tako da rad mijenjača na njima se nalazi daleko od optimalnog.

Pri kupnji bicikala, značajan broj kupaca rang opreme bicikla ocijenjuje samo na osnovi zadnjeg mijenjača, ne promatrajući ostatak komponenata koje sudijeluju u transmisiji. Kako je većina današnjih bicikala opremljena Shimano komponentama pa već prvu provjeru komponenata možete načinit prateći da li sve navedene komponente imaju prepoznatljiv Shimano znak. Osobitu pažnju posvetite čak i bužirima (bovdenima) je u 60% slučajeva pokraj loše podešenog mijenjača za neprecizno mijenjanje brzina krivi su bužiri (bovdeni). Često serviseri ne mareći ili čak ne znajući za bužire mijenjača koriste bužire od kočnica (zavora). Ta dva bužira imaju potpunoma različitu strukturu, dok je onaj za kočnice spralno pleten od jedne žice, onaj za mjenjače ima više medjusobno paralelnih žica. Također, neodgovarajuća dužina bužira utjeće na preciznost mijenjanja. Veoma čest slučaj neispravnog djelovanja stražnjeg mijenjača izazvan je neispravnom geometrijom samog okvira bicikla. Paralelnost nosača mjenjača na okviru s vertikalnom ravninom bicikla osnovni je uvijet, da uz ispravnost svih komponenata koje sudjeluju u transmisiji, mijenjanje brzina bude precizno. S toga, kad na Vašem biciklu osijetite da mijenjanje brzina nije kvalitetno onako kako očekujete, provjeritie kod ovlaštenog servisera da li je okvir geometrijski ispravan, da li mu je ispravna linija lanca (chain line) ili se barem probajte sjetiti da li ste imali nekakav nezgodan pad s biciklom ili je sam bicikl negdje bio udaren.

Serviseri bicikala često zanemaruju da mijenjanje brzina ovisi od svih navedenih komponenata, te smatraju da promjenom samo jedne od njih mogu otkloniti kvar ili poboljšati kvalitetu mijenjanja brzina. Često se zaboravlja da i lanac (veriga) ima svoj vijek trajanja koji je definiran maksimalno dozvoljenim izduženjem lanca. Kod bicikala koji nisu imali brzina, često se je lanac koristio dok on nije puknuo ili bio u toliko lošem stanju da je sam ispadao s lančanika. Kod modernih sistema s indeksnim mijenjanjem brzina dozvoljeno je maksimalno izduženje lanca s obzirom na početnu dužinu od samo 1%. Razvuće li se lanac više, ne samo da će mijenjanje brzina biti neprecizno, nego takav lanac jako brzo troši i prednje i stražnje lančanike (verižnike) tako da će pri idućem servisu biti potrebno promijeniti i njih. Zato svoj lanac redovno podmazujte (to će mu produžiti rok trajanja) i od svog servisera zatražite da mu provjeri izduženost (npr. s Park Tool Chain Checker CC-2).

Ovih nekoliko osnovnih savjeta nije dovoljno da Vi sami postanete stručnjak za servisiranje stražnjeg mijenjača, ali može Vam pomoći da lakše prepoznate ispravno funkcioniranje stražnjeg mijenjača. U biti ni to nije bitno, najbitnije je da uživate u vožnji bicikla, ma kakav on bio.

Napisao Gordan Krpanec, dipl. ing.

Facebook Comments

IMG_2784
Previous post

Zaštita od sunčanih zraka

Marko Kostanjevac - HR XC Kup 2mj. Seniori Makarska ’96 @ SPD
Next post

Dilema o pedalama: SPD ili ne?

Gordan Krpanec

Gordan Krpanec