Oko okvira

Što ste Vi danas napravili za okoliš?

Obveza stanovnika planete Zemlje je da osobnim zalaganjem i odgovornim ponašanjem pridonose zaštiti okoliša i lokalno i globalno. Vožnja biciklom i izbjegavanje osobnog automobila jedan je od dobrih načina da pridonosimo zdravijem okolišu i višoj kvaliteti života.

U urbanim sredinama najveći doprinos onečišćenju zraka potječe od motornih vozila. Sagorijevanjem fosilnih goriva i emisijom iz auspuha automobila oslobađaju se dušikovi oksidi (NO i NO2) koji u vrijeme toplih i sunčanih dana (onima kojima se naviše veselimo :o)) stvaraju fotokemijsko onečišćenje zraka odnosno fotokemijski smog. Sastojci fotokemijskog smoga štetno djeluju na ljude te mogu prouzročiti oslabljen vid, iritacije oči, smanjen imuno sustav, nastajanje ili intenziviranje postojećih kroničnih bolesti pluća te ostale zdravstvene učinke.

Grafovi niže pokazuju dnevne varijacije satnih koncentracija dušikovih oksida.

zima

ljeto

Iz grafova su vidljive dnevne varijacije dušikovih oksida karakterističnih za urbanu sredinu i utjecaj prometa. Koncentracije NO su povišene ujutro i popodne u vrijeme povećanog prometa. Ljeti se više zadržavamo u gradu na kavicama pa trend prometa povratka s posla nije istaknut kao zimi.

Nije li to dovoljno da još danas kupite bicikl i sjednete na njega te aktivnim zalaganjem i odgovornim ponašanjem napravite dobro djelo za kakvoću zraka u vašem gradu?

Facebook Comments

DSC037031
Previous post

Mrak, mrak, črni mrak...

IMG_6641
Next post

Gumi defekt?

Berna Rozman

Berna Rozman