Kupili ste bicikl. Izdvojili ste zadnju kunu ušteđevine ili još gore, ispeglali ste karticu i sad samo gledate da izletite iz trgovine. Pričekajte malo. Neka minimalna oprema vam treba pa čak i na gradskom biciklu. Svi znamo da za opremanje specijaliziranih bicikla kao trkaćeg cestovnog ili brdskog obavezno treba neka oprema jer je to za posebnu namjenu, samim time i ima razloga za to. Ali pri vožnji po gradu? Da, treba vam. Nekoliko “sitnica” su nužne i za vaš novi City bike.

Kaciga
Ružna, smiješna, neudobna, vruća, klaustrofobična, uzrokuje gubitak kose, ne čuje se dobro… Sve to nije istina. Biciklistička kaciga je najosnovniji dio opreme koji morate nositi, uvijek. Statistika kaže da svakih 2000km biciklista doživi pad a 75% ozljede glava su fatalne. Kaciga sprječava 85% ozljeda glava. Kacigu vas štiti od vanjskih udaraca distribuirajući silu preko vanjske školjke i apsorbira ga ekspandirani polistiren. Nakon svakog udarca koji bi ugrozio vanjsku školjku i unutarnji dio trebate zamijeniti kacigu. Također kaciga ima vijek trajanja. Ukoliko niste sigurni upitajte prodavača. Pri kupnji obratite prvo na certifikate o sigurnosti kao što su DOT, CPSC, ASTM ili neki drugi. Obratite pažnju da kaciga mora savršeno odgovarati vašoj glavi. Kaciga kada ju stavite na glavu treba prilično čvrsto stajati na glavi i bez zatvaranja fiksirajućeg remena, što u praksi znači da kada je na glavi trebate osjetiti kožu kako se pomiče lagano s kacigom. Isprobajte više modela i proizvođača prije kupnje. Ima raznih oblika, za gradsku uporabu birajte XC (Cross-county) kacigu jer te su najprimjerenije jer su lagane, dobro se ventiliraju, izgledaju opako dobro i sexy!

Rukavice
Uz kacigu one su još jedna stavka koja bi trebala biti obavezna, naravno ne zakonom ali za malo novaca vaši dlanovi biti će vam zahvalni. Prvo u vožnji je bolji osjećaj držanja volana, pogotovo ukoliko su vam dlanovi znojni ili je kiša. U slučaju padu imati ćete više snage pri amortiziranju udarca s dlanovima te će dlanovi biti zaštićeniji. Ima puno modela i namjena, uvijek ih isprobajte tako da primite volan u njima.

Bisage (torbe za prtljažnik)
Ukoliko je vaš bicikl opremljen s prtljažnikom tada je nabavka bisaga vrlo poželjna. Bisage vam oslobađaju leđa od ruksaka ili nedaj bože vrećica po volanima. Kupuju se u jednom komadu i lijeva i desna ali i pojedinačno. Preporučamo pojedinačne jer tada možete kombinirati samo jednu ukoliko nema potrebe za više tereta. Osim što su takve torbe opremljene kukama za prtljažnik neki modeli imaju i sisteme za nošenje kao klasične torbe, te su upravo zgodne za gradski bicikl. One omogućuju da se lagano skinu s bicikla te nose na leđima. Pripazite da su vidljivih boja te vodonepropusnog materijala s reflektirajućim detaljima. Osim vašeg tereta, mogu nositi i vaš prijenosni alat, zračnicu i pumpu!

Svjetlo za bicikl, bljeskalice
Za vožnju po noći obavezna oprema, kao i za kratke zimske dane potrebna će biti pravo osvjetljenje za naprijed, a za straga crvena bljeskalica. Postoje i bljeskalice za naprijed s bijelim osvjetljenjem ali one nisu zamjena za pravo svjetlo po noći, one su zgodne za kombiniranje s pravom rasvjetom za naprijed.

SOS alat
Mala pumpa, multi-alat (više alata u jednom spoju), rezerna zračnica bez toga nikamo.

Lokoti, šifre, lanci zaključajte ga sa svime
Pročitajte naš članak “Spriječite krađu vašeg bicikla (ili ga ne ostavljate nigdje!)”

Facebook Comments

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Previous post

Alat koji trebate imati kod kuće

20130505_180742
Next post

Na teži način do Sv. Gere

Marko Kostanjevac

Marko Kostanjevac

Glavni urednik Bicikl.com za kojeg piše od 1999. Počeo na cesti završio u šumi. Prvi MTB nagazio još 1987. a najdraži rezultat mu je Olympus DH - gdje je završio kao prvi. Bio je XC i DH Državni prvak 1993. i 1994., kao i član prve MTB HR reprezentacije.