Oko okvira

Kako montirati blokeje na šprinterice

Odlučili ste se za SPD pedale, pametan izbor. Evo par savjeta kako montirati blokeje na šprintericu. Ovo je vrlo važno jer loše namješteni blokeji mogu uzrokovati oštećenja na koljenima.
Orijentirati ćemo se na Shimanov SPD, montaža blokeja drugih proizvođača je u principu identična. Može biti nekih sitnih detalja u načinu fiksiranja blokeja na šprintericu i u funkcioniranju same pedale, ali za to obratite pažnju na uputstva koja ste dobili sa pedalama.

Prvi korak je odabir odgovarajuće vrste blokeja. Postoje dva tipa blokeja multi release odnosno koji otpušta u više smjerova (Shimano SM-SH56, srebrne boje) i standardni koji otpušta samo u jednom smjeru (Shimano SM-SH51). Ako ste skloni padanju sa bicikla, imate oštećena ili sklona povredama koljena ili još niste usavršili korištenje SPD pedala, tad definitivno preporučamo multi release blokeje. Ako se natječete ili vozite downhill, preporučamo standardni blokej koji otpušta u samo jednom smjeru(zakretom pete prema van).

Drugi korak je kupovina šprinterica. Postoje dvije vrste, one koje imaju potplatu na kojoj se mora otkinuti jedan dio kako bi se mogli montirati blokeji i postoje one koje već imaju montirane prihvate za blokeje (uglavnom modeli više klase).

Montaža blokeja na šprinterice sa ugrađenim prihvatima je nešto  je nešto jednostavnija nego na šprinterice bez ugrađenih prihvata. Kao prvo, kod šprinterica bez ugrađenih prihvata, trebate prvo utvrditi jesu li one sigurno SPD kompatibilne. Ako jesu, prvi korak je skidanje dijela potplate gdje je predviđeno da dolazi blokej. To je jednostavan postupak za koji vam treba nožić (skalpel) i kliješta. Na potplati je to dio bliže vrha prstiju (uglavnom pravokutnog oblika) na rubu kojeg zarežete skalpelom i otkinete taj komadić sa kliještima. Kad skinete taj dio potplate ispod bi trebala biti dva paralelna kanalića u koje ulaze vijci za fiksiranje blokeja. Iz unutrašnjeg dijela šprinterice izvucite uložak i podlogu koja je ispod njega. Kroz unutrašnji dio šprinterice ugurajte podložak i metalni komad u koji se s vanjske strane ušarafljuje blokej sa vijcima. Za početak vijke samo lagano pritegnite rukom. Kod šprinterica sa ugrađenim prihvatima samo lagano rukom pritegnite blokej sa vijkom. Vratite u šprintericu unutrašnju podlogu i uložak.

Sad pomaknite blokej naprijed ili natrag i namjestite ga tako da vijci koji ga drže budu ispod prvog koščatog dijela noge nakon prstiju (iza palca). U ravnini s tim dijelom noge će na kraju prolaziti i osovina pedala. Kad ste sigurni da je blokej u ravnini sa tim dijelom tabana pritegnite vijke tako da se zupci na blokeju lagano urežu u plastiku na šprinterici (NE pritežite do kraja vijke).

sprint

DSC06150-150x150

DSC06149-150x150

Odmorite malo od šprinterica i otpustite šarafiće na pedalama kako bi oslabili oprugu koja drži blokej u pedali. Time ćete spriječiti da kod ukapčanja i iskapčanja ne pomaknete probno namješteni blokej.

Ponovno obucite šprinterice, sjednite na bicikl i ukopčajte se u pedale dok vas netko drži  ili se naslonite na zid. Namještajte blokeje za svaku nogu zasebno! Zavrtite malo pedale unatrag, kako bi vam se noge opustile. Zaustavite desnu nogu na vrhu rotacije (12 sati). U toj poziciji malo klimajte s petom desno, lijevo i provjerite koliko praznog hoda ima noga. Da li je u nekoj krajnjoj poziciji (pred iskapčanje ili se iskapča blokej iz pedale) ili ima ravnomjerno praznog hoda na lijevu i na desnu stranu (u centru). Ovaj postupak napravite na svim pozicijama rotacije (12, 3, 6 i 9 sati). Ako je noga centrirana na svim pozicijama (12, 3, 6 i 9 sati), oprezno se iskopčajte iz pedale (da se na pomakne blokej na šprinterici) i pritegnite vijke do kraja.

Ako noga nije centrirana, morati ćete se malo pomučiti kako bi pravilno namjestili blokej (centrirali). Skinite šprintericu s noge i ostavite ju u pedali. Zavrtite par puta pedale i promatrajte kako se pomiče šprinterica kod okretanja pedale. Skinite šprintericu s pedale i lagano otpustite vijke koji drže blokej, kako bi se on mogao pomicati sa malo većim naporom. Koristeći kliješta, sitnim pomacima pomaknite blokej u odgovarajuću stranu. Vodite brigu o tome da sitni pomak blokeja uzrokuje veliki pomak u položaju šprinterice u pedali.

Kad mislite da ste centrirali obje noge u pedalama, napravite još lagani krug oko kuće, kako bi bili sigurni da je to to. Kad ste 100% sigurni da je sve kako treba i da nema nikakve nelagode u zglobovima nogu kod pedaliranja, jako pritegnite vijke od blokeja.

Imajte u vidu da lijeva i desna strana ljudskog tijela nisu simetrične i da pozicije blokeja na lijevoj i desnoj šprinterici neće biti iste.

Za kraj, u šprinterice na kojima ste morali skidati dio potplate, s unutrašnje strane zalijepite izolirajuću naljepnicu koju ste dobili s blokejima, a u jedan i drugi tip šprinterica možete u otvoreni dio kanalića ušpricati malo silikona kako bi spriječili ulazak vode i blata u međuprostor šprinterice.

Namjestite snagu opruge na pedalama (šarafići koje ste otpustili kod namještavanja blokeja) prema želji (pazite da ne bude pre slabo, jer će vam se onda šprinterica iskapčati pri malom opterećenju, ali pazite da ne bude i pre čvrsto jer onda postoji mogućnost da vam noga ostane u pedali kod pada).

Facebook Comments

IMG_20110224_105131
Previous post

Villo iz Bruxellesa

IMG_2194
Next post

Crna gora - Nestvarnim predjelima od Šćepan Polja do Prutaša

Taras Semenov

Taras Semenov