Prvi u Hrvatskoj, a možda i šire, Bicikl.com je imao priliku testirati druga generacija Garminovih sportskih kamera Virb X i Virb XE. Garmin nastavlja graditi svoj uspjeh na provjerenoj formuli – kvalitetna izrada i procesiranju mnoštvo senzorskih informacija. Oba modela imaju širokokutnu leću zapakiranu u novi oblik kučišta. Prva generacija Virba je imao veće dimenzije, drugačijeg oblika što je zasigurno bio nedostatak koju su u Garminu odlučili popraviti, ali skorz iz temelja.

Novi kvadratni oblik

Novi kvadratni oblik

Prvi dojam kada smo ugledali Virb XE izgledao nam je kao nabrijani GoPro, zbog novog oblika kvadratnog kučišta koji je vodonepropustan do 50m bez potrebe dodatnog podvodnog kučišta! Prednja maska je opremljena o-ringom koji je osiguran kopčom koju teško da možete otvoriti zabunom. Osim GoPro oblika Virb dijeli još jednu sličnost – prihvat za montiranje. Da, svi GoPro (mounts) adapteri su kompatibilni s prihvatom na Virb X i XE-u, što je jedan od velikih pluseva. Time je Garmin omogućio da imate na izbor najveću paletu dodatne opreme na tržištu za sportske kamere. Prednost kvadratnog oblika je mogućnost montiranja na prsa. Mnogi vozači s kojima smo pričali kažu da im je baš to omiljen kut snimanja. Punjenje uređaja i prijenos podataka je riješen pogo konektorima koji se doslovno zakače za uređaj i osiguravaju neprekinutu vezu u svim uvijetima. Na našem hard core testu imali potrebu za dodatnim napajenjem, te smo imali kameru spojenu s vanjskom baterijom na brdskom biciklu za vrijeme utrke. Veza između kamere i napajanje radila je besprijekorno, bez straha da se potrgaju konektori ili da se odvoje. Proizvođač navodi podatak do 2 sata autonomije Li-polymer baterije od 980 mAh @ 1080/30p. Baterija je veličine cm x cm pa tu extra kockicu ili dvije, nije problem imat za duže avanture.

I bez podrške za 4K GoPro je dobio opakog konkurenta

I bez podrške za 4K GoPro je dobio opakog konkurenta

Kamera je opremljena 12.4 MP 1/2.3″ CMOS senzorom i omogućuje video snimke u MP4 formatu i to do najvećoj rezoluciji 1440/30p (XE samo). Da, nema 4K ili 2.7K video formata što nismo uzeli za neki ozbiljni nedostatak (za sada). Za usporene snimke do 240 fps rezolucija je 480p. Podržava fotografiranje u 12 i 7 MP kao i burst način 12 MP do 30 fps. Osim snimanja video zapisa veliki napredak je napravljen kod snimanja zvuka. Kamera na našem testu bila je montirana na volanu gdje su uvijek najgore vibracije a s time i buka. Virb XE je to odradio izuzetno dobro pa na testu vibracije na volanu pri čak 60 kmh na grubom Plitvičkom maratonu nisu proizvodile nepodnošljive zvukove.

Svi vaši video zapisi dobiti će novu dimenziju kada im pridodate podatke koje Virb može preuzeti preko GPSa, akcelerometara, žiroskopa, bluetootha i ANT+ tako da uz vaš video možete dodati nezamisliv broj atributa ovisno o vašem sportu ili maštovitosti, a to su brzina, ruta, ubrzanje, smjer, temperatura, puls, kadenca… Sve te podatke (i još puno toga) u Garminu su nazvali G-Metrix™. Te podatke možete koristiti pri video obradi s Virb Editom i igrati se s grafovima, pokazivačima, raznim brojkicama u realnom vremenu. Od oblika, boja, pozicija određenih podataka ili pak možete koristi već predefinirane setove.

Brzo i učinkovito

Brzo i učinkovito

Upravljanje Virbom je pojednostavljeno te se pomoću dva mala gumba uređaj uključuje i ulazi i “šeće” po već poznatom izborniku iz prošle generacije Virba, dok za odabir opcije se koristi jedan veliki gumb / okidač za statične fotke. Još jedna odlična opcija je opet tu, radi se o pokretanju snimanja bez paljenja uređaja pomoću velikog prekidača kod na gore spomenutom okidaču. Pri snimanju imate na dva LED indikatora, jedan na gornjem dijelu i jedan na prednjem. Ono što nam nedostaje na tom malom zaslonu je pregled kuta snimanja,za svrhu u Garminu su razvili nova verzija Virb mobilne aplikacije pruža pregled kuta snimanja, upravljanje kamerom, upravljanje postavkama, streamnje u živo kao i prebacivanje zapisa. Osim toga dodana je i funkcija za nedaj bože da izgubite u šumi vaš Virb, na mobilnom uređaju vidjeti ćete zadnju lokaciju kada ste bili u kontaktu što će vam pomoći da ju lakše locirate.

Naša testirana kamera Virb XE za razliku od Virb X ima jaču rezoluciju ali i profesionalne modove za ISO korekciju, korekcije bijele bolje, ekspoziciju, profila boja i ostalih profi parametra za koje cijena bude bila oko 100 Eura skuplja. Uređaj se očekuje na našem tržištu u kolovozu i koštat će oko 400 Eura.

Neslažete se s nama? Javite nam se na facebook rado ćemo razmjeniti koji “reply”. Skočite na www.facebook.com/LajkamBicikl

Proizvod ustupili Garmin Hrvatska. Više info na www.garmin.hr

Editor's Rating

Hardware 95%
Optika 80%
Dodatna oprema 100%
Autonomija baterije 70%
Video montaža 95%
Nova druga generacija VIRB kamera je ozbiljan konkurent vodećim u segmentu. Nedostaje nam zaslon za pregled snimanja ali kad stavite na vagu vrhunsku optiku, čudo senzora, odličan software za editiranje video zapisa, novi smanjen kvadratni oblik kučišta (koji ide do 50m ispod vode bez extra dodataka) i kao šećer na kraju, kompatibilnost za GoPro dodatnu opremu - sve to čini ovu kameru novim predmetom želja.
88

Facebook Comments

Image00013u
Previous post

Najava za XCO Vallis Aurea Požega 2015.

IMG_6906
Next post

Najava za Gorski kotar Bike – Hortus Diabolicus Tour 2015.

Marko Kostanjevac

Marko Kostanjevac

Glavni urednik Bicikl.com za kojeg piše od 1999. Počeo na cesti završio u šumi. Prvi MTB nagazio još 1987. a najdraži rezultat mu je Olympus DH - gdje je završio kao prvi. Bio je XC i DH Državni prvak 1993. i 1994., kao i član prve MTB HR reprezentacije.