Oko okvira

Garmin Oregon 550: 1 slika vrijedi 1000 lokacija

“Bok Costa, e tu sam u Chipoteci, kaj da ga zemem?” -pitao me Robi na brzaka iz trgovine. Pogled na Garmin online i odluka je pala – prodano! Doduše uređaj je bio na akciji po 3299,00 kuna, što je olakšalo odabir. U tu cijenu uključena je i topografska HR karta! Sweet! :)

GPS je danas osnovna oprema svakog imalo ozbiljnijeg avanturista bilo to bicikliranje ili treking. Spoj staze-karte-PCja je dobitna kombinacija. Mogućnost organiziranja rute/vožnje, spremanje i pregled istih kao i organiziranje treninga… Oregon 550 može više, opremljen je i s fotoaparatom, što je relativna novost u segmentu. 3,2 MPx fotoaparat se pokazao kao odlično riješenje za spremanje loakcija (POI). Tako na 550-ici možete fotografirat lokaciju i spremiti fotografiju s geo-tag EXIF oznakom. To je višestruka korist između ostalog nemorate nositi extra fotić. 3,2 MPx fotografije su već izuzetno pristojne kvalitete pogotovo ako ima dosta osvjetljenja, a pri slanju na neke web servise koji koriste geo-tagging same će naći mjesto na Google kartama ili sličnim servisima. Osim toga na terenu nema potrebe za upisivanjem naziva točaka lokacija (POI-ova) te nema problema s masom neimenovanih točaka pri pregledu nakon avanture. Sad jednostavno s fotografijom lokacije problem je riješen, uz nju ćete te se prisjetiti gdje je koja točka i zašto ste ju markirali.

Još uvijek se dvoumite oko kupnje? Danas imamo GPS svugdje, u mobitelima, T-mobile ih dijeli za kunu… pa zašto sad platiti 3000+ kuna još? (a imate fotić). Kad vas lociraju sateliti tako vam je svejedno s čime ste našli vašu lokaciju, može biti i GPS prijemnik čak i na pegli. Ako se to pitate, onda niste biti s Garminovim uređajem nikad na terenu. Garmin je sam vrh proizvođača GPS opreme i nenadmašan je po pitanju hardware-a. Kučište Oregona 550 premda ima visoko osjetljiv zaslon na dodir je robusno i izdržjivo. Kučište ima certifikat IPX7. To je drugi najjači certifikat on opisuje zaštitu proizvoda koji mogu između ostalog biti do pola sata uronjeni u metar vode. Zaslon dobro reagira na dodir i preko zimskih rukavica, čak i kad ima dosta snjega na zaslonu. Modul fotoaparata je na stražnjoj strani uređaja i dobro je zaštićen od grebanja. Vrlo je duboko uvučen što se pokazalo i loše jer ukoliko se uređaj bude izložen kondenzaciji npr. u đepu, leća će biti nedostupna za čišćenje. Treba pripaziti pri fotografiranju da se dovoljno odmakne priključak za karabinjer od leće (koji dolazi u paketu) jer u suprotnom imati ćete i njega na fotografiji. Ljevaci neće biti baš sretni s ergonomijom, tipka za otključavanje (ujedno i glavna i jedina) postavljena s desne strane uređaja, što rezultira nespretnim rukovanjem. Povezivanje na PC riješeno je preko software-a Garmin Conect koji će vaše točke i puteve preslikati i na Google Earth za još detaljnje i lakše analize.

Uređaj je opremljen sa zaslonom u boji djagonale 7.6 cm te je dimenzija 5.8x11x3.5 cm. Osim visoko osjetljivog GPS prijemnika ima barometarski altmetar i elektronički kompas. Dolazi u paketu s punjačem i s dvije AA punjive baterije. Garmin tvrdi da baterije traju do 16 sati što čak i pri našim testnim uvjetima pri -8 celzijevaca je ostvarivo. Za svaku ozbiljniju avanturu uvijek morate imati bar 2 ili 3 para rezervnih baterija, pogotovo ukoliko mislite napraviti veći broj fotografija. Na rezervu nemorate misliti kada je riječ o memoriji za fotografije jer uređaj dolazi s 850 MB a ima i MicroSD slot koji prvenstveno služi za smještaj mapa. Za prebacivanje je rezerviran brzi USB a bežičan prijenos točaka/staza/ruta je mogući samo između sličnih Garmin uređaja. Uređaj se može povezati na pulsmetar i kadencu, premda to nismo iztestirali (dolazi kao dodatna oprema). Za brzo pronalaženje satelita zaslužena je opcija HotFix™ koja će kod „hladnog“ starta predpostaviti položaje satelita (ukoliko je zadnjih 7 dana bio uređaj upaljen). Uz potrebno vrijeme navikavanja na zaslon na dodir, možda jedina primjedba bi bila nezgrapan i neprilagođen prijevod na Hrvatski jezik, koji bi mogao biti puno bolji. Od dodate opreme koje ima taman dovoljno, postoji i nosač za na volan koji smatramo nezaobilazan dio opreme uz Oregon 550 za bicikl. (Prva i zadnja slika uz članak su u orginalnoj veličini skinute s uređaja.)

Osnovne tehničke karakteristike

Dimezije 5.8 x 11.4 x 3.5 cm
Težina 192.7 g (uklj. 2 AA baterije)
Zaslon 3.8 x 6.3 cm 7.6 cm (240 x 400 pixels) TFT u boji na dodir
Zaštita IPX7 (30 min @ 1 m ispod vode – nije namjenjen za upotrebu ispod vode)
Kompas Da (3-osi elektronski)
Barometar Da
Fotoaparat 3.2 MPx, AF, 4x dig. zoom
Bežični prijenos Samo na slične uređaje
POI / tragovi / rute 2000 / 10000 / 200

Preporučena cijena 3.799,47 Kn (Na akciji s HR Topo (3299,00 Kn)
Više na Garmin stranici, posjetite stranice Navigo Sistema uvoznika za HR.

Editor's Rating

Hardware
Software
Fotoaparat
+ Fotoaparat, brzina i intuitivnost sučelja, robusnost - Ergonomija (za ljevake), prijevod na HR

Facebook Comments

Previous post

There is no more story.

Next post

Parenzana i još malo okolo

Marko Kostanjevac

Marko Kostanjevac

Glavni urednik Bicikl.com za kojeg piše od 1999. Počeo na cesti završio u šumi. Prvi MTB nagazio još 1987. a najdraži rezultat mu je Olympus DH - gdje je završio kao prvi. Bio je XC i DH Državni prvak 1993. i 1994., kao i član prve MTB HR reprezentacije.