Oko okvira

Edge 605 – navigacija i virtualni trener u jednom

Ok, malo smo testirali hajkersku navigaciju, ali i biciklisti imaju svoju igračku – Garmin Edge 605. Ueber igračka je Edge 705, ali neka njega i 605 je sasvim dovoljan (osim ako ne želite dodatno pratiti kadencu i puls). Edge serija je namijenjena biciklistima, ali obzirom da je to GPS uređaj primjena mu je ipak puno šira.

U Edge liniji Garmin je uz osnovne navigacijske funkcije ukomponirao i dodatne funkcije od velike koristi biciklistima, koje i solo vožnju može pretvoriti u trening ili trku do smrti, a za smjer nećete trebati pitati lokalno stanovništvo.Sve što trebate učiniti je instalirati AdriaTopo (ili neku drugu) kartu i otvara vam se jedan novi svijet. Instaliranjem AdriaTopo karte u uređaj dobijete cjelokupnu topografsku kartu Hrvatske, Slovenije i BiH na volanu.

Na karti u bilo kojem trenutku možete približno (ovisno o kvaliteti signala) vidjeti gdje se nalazite, te možete memorirati određene lokacije (prema potrebi npr. križanja, prijelaz preko potoka, izvori neupotrebljive staze i sl.).

Uz displej karte tu su još 3 moda, Klasični-kad su vam na ekranu prikazani parametri koje ste unaprijed postavili prema vlastitom ukusu (od klasičnih funkcija koje ima svaki biciklistički brzinomjer, do npr. dodatno vrijeme zalaska ili izlaska sunca, postotak nagiba); Trening-gdje su prikazani parametri ovisno o vrsti treninga(npr. kod intervala prikazano je odbrojavanje trajanja intervala, zatim odbrojavanje trajanja odmora i broj preostalih intervala); Navigacija-kad vas uređaj navodi prema lokaciji početka staze ili kad pratite neku već prije memoriranu ili s neta skinutu novu, nepoznatu stazu; Utrkivanje -kad se utrkujete s virtualnim protivnikom po stazi koju ste već prije vozili ili ste ju skinuli sa neta(utrkivanje se temelji na memoriranim parametrima koje ste vi ili netko drugi imali vozeći se po toj stazi). Na ekranu se prikazuje koliko ste ispred ili koliko zaostajete za protivnikom.

Montiranje Edge-a na bicikl je jednostavno, nema nikakvih žica i magneta, sve neophodni podaci stižu preko satelita, a obzirom da je u Edge-a ugrađen kvalitetni čip za održavanje veze sa satelitima, nema gubljenja signala u šumi ili među visokim zgradama.Ako imate 2 bicikla (npr. cestovni i brdski) u Edge-u se mogu napraviti 2 profila tako da se memoriraju podaci za svaku vrstu vožnje zasebno.Kad spojite Edge-a na računalo, otvara se novi svijet. Za početak moramo napomenuti da postoji jedan mali problem s Map Sourceom, naime Edge memorira podatke s vožnje u .tcx formatu koji Map Source ne može otvarati (on koristi .gpx format) ali taj problem je riješen sa aplikacijom koja konvertira bez problema .tcx fileove u .gpx www.gpsies.com.

Na www.garmin.com možete skinuti Training Center aplikaciju uz pomoć koje možete detaljno pratiti sve svoje aktivnosti na biciklu, ali i šire (planinarenje, trčanje i sl.)

Najzanimljivija stranica je connect.garmin.com gdje možete kreirati vlastiti profil. U svoj kreirani profil možete uploadati sve svoje vožnje,  tamo ih možete detaljno analizirati ili ih staviti na raspolaganje svim ostalim članovima te stranice, a najzabavnije je što možete skinuti i nečije tuđe vožnje, odnosno staze ili rute. Nažalost, članova iz Hrvatske nema previše, ali se može naći pokoja zanimljiva nova ruta. Vrlo zanimljiva mi je mogućnost, da se mogu naći i vožnje nekih vrhunskih biciklista, koje skineš, pa onda odvoziš virtualnu utrku po nekoj stazi (krugu) protiv njih.

Osnovne tehničke karakteristike

Dimezije 5.1 x 10.9 x 2.5 cm
Težina 104.9 g
Zaslon 3.48 x 4.36 cm diag 5.6 cm (176 x 220 pixels)
Zaštita IPX7

Preporučena cijena  2721,99 Kn (HR AdriaTopo karta 603,93 Kn)
Više na Garmin stranici, posjetite stranice Navigo Sistema uvoznika za HR.

Editor's Rating

Programska podrška 90%
Ergonomija 75%
Robusnost 85%
Pozitivno smo ocijenili spajanje na connect.garmin.com i Training Center aplikacije, veliki izbor raspoloživih informacija na ekranu i njihova preglednost. Manji problemi su sa kompliciranim unošenje naziva lokacija kod memoriranja. Sve u svemu vrhunski uređaj.
83

Facebook Comments

IMG_6355
Previous post

EKSLUZIVNO IZ UTAH-A: Zink razmontirao Redbull Rampage 2010, Gee drugi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Next post

Ćakulanje o tubeless gumama

Taras Semenov

Taras Semenov