Bez traga

Bicikliranje po New York Cityju

Metropola svijeta – New York City, uz sve superlative ne zaboravlja bicikl i bicikliste. Uz savršenu povezanost tisućama milja podzemnih željeznica na koju su stanovnici New Yorka posebno ponosni, iako nije “fancy” kao neka europska ili japanska, oni ju ne bi mijenjali za ni jednu drugu. Bez dodatne karte za bicikl, “Metro” vozi cijelu noć. Totalno je siguran, uredn i za ne vjerovat – bez grafitija i scratchity-a!

No, ako grad želite razgledati na biciklu, u kaosu od 8+ milijona stanovnika, možete se upustiti u borbu s pješacima, automobilima i taxijima. U New Yorku postoje više od 800 km biciklističkih staza, a svake godine ta kilometraža naraste po 50-tak km. Planovi su im da ih bude 1800 km! Uz duge staze, u samom Manhatanu ima 3000+ držača za bicikle postavljenih od strane Vladinog programa. Kako se svake godine povećava kilometraža za ljubitelje 2 kotača, izdaju se i nove biciklističke mape u tiraži preko 200 000 primjerala (podatak iz 2004.!)

S vama smo podijelili, nama najzanimljivije bicikle NYC za koje mislimo da puno govore o tradiciji i stilu vožnje njujorčana. A video je sniman na volanu bicikla pri prelasku Brooklyn bridga. Snimite lika na 0:26. Yeah!

Više na www.nyc.gov

Facebook Comments

DSC03785
Previous post

XC (Cross-Country) je kralj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Next post

Općenito o kočnicama

Marko Kostanjevac

Marko Kostanjevac

Glavni urednik Bicikl.com za kojeg piše od 1999. Počeo na cesti završio u šumi. Prvi MTB nagazio još 1987. a najdraži rezultat mu je Olympus DH - gdje je završio kao prvi. Bio je XC i DH Državni prvak 1993. i 1994., kao i član prve MTB HR reprezentacije.