Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » Re-cycle

Biciklistička policijska ophodnja

Napisao @ 01/06/2011 – 19:43Nema komentara

U Karlovcu drugu godinu radi policijska biciklistička ophodnja. Prošle su godine policajci-biciklisti predstavljeni na prvosvibanjskoj biciklijadi i ovaj je način rada bio određeni pilot-projekt naglašava Saša Lenard, načelnik Postaje prometne policije Karlovac.

– Htjeli smo vidjeti kako će biti prihvaćeni od strane građana, a i kakvih će biti problema u obnašanju službe. U početku nismo išli represivno, već smo htjeli prije svega građane priviknuti na našu biciklističku ophodnju pa smo više djelovali preventivno, a kasnije, tijekom rada išli smo i na represivne aktivnosti. Namjera je bila da budemo na taj način neposredniji s građanima, ističe Lenard.
Područje djelovanja policijske biciklističke ophodnje je Zvijezda, Korzo te područje oko gradske tržnice. Pokazalo se tijekom prošle sezone da policajci na biciklima lakše uoče i reagiraju neke prekršaje nego kada su u vozilima, a to se prije svega odnosi na prekršaje koje pješaci i biciklisti čine u prometu te kod krivog parkiranja.

– Prva je sezona pokazala je opravdanost biciklističke ophodnje, dobro su prihvaćeni i pokazali su svojim radom da se na ovaj način može polučiti dobre rezultate u onim dijelovima gdje se to ne može klasičnim načinom policijskog rada, kaže načelnik Postaje prometne policije.

Zato su ove sezone pojačali biciklističku ekipu tako da sada rade dvije posade, odnosno u paru rade po jedan policajac i policajka, a to su Snježana Grman, Katarina Žeger, Ivica Rendulić i Vlado Stavljenić, koji su pojašnjava Lenard, dobrovoljci za ovaj posao.

– Ovo je ipak jedan novi vid obavljanja službe i stariji službenici imaju određenu zadršku prema tom načinu rada, ali imamo mladih policijskih službenika koji su prošli vježbenički staž i koji su zainteresirani za ovakav posao, istaknuo je načelnik.

Ove sezone prvi put na biciklima patroliraju Katarina Žeger i Vlado Stavljenić, oboje djelatnici Postaje prometne policije.

– Naš je primarni posao su prekršaji biciklista, pješaka, parkiranje i upravljanje prometom i naravno svi drugi uočeni prekršaji. Do sada smo radili samo tri dana i to samo po četiri sata, danas (subota, 14. svibnja, op.a.) smo evo privi put cijeli dan. Do sada smo tijekom prijepodneva uočili najviše prekršaja biciklista, a obišli samo dio oko tržnice. Imali smo nekoliko pješaka koji su prelazili na crveno svjetlo na semaforu i u takvim slučajevima je lakše reagirati na biciklu nego iz automobila, istaknuo je Stavljenić.
No, građani ih baš ne shvaćaju ozbiljno, budući da imaju drugačiju odoru kada su na biciklima, koja još građanima “nije sjela” dogodi se da ih ne primjećuju, odnosno ne doživljavaju kao policajce.
– Jedan nam je čovjek neki dan rekao da nam baš ne vjeruje, odnosno da vjeruje samo policajcu na motoru. Pitao nas je kakav smo mi policija, da nismo “prava policija” i tome slično. Istina, građanima je teže uočiti nas jer imamo drugačiju odoru, zato i vozači, kada zaustavljamo vozilo slabije reagiraju, pričaju Žeger i Stavljenić.

Međutim, i subotu je bilo onih koji su se uvjerili da su ipak “prava” policija, budući da su nekoliko slučajeva naplatili novčane kazne i to prilično velike.

– Kaznili smo do sada tri pješaka i to novčanom kaznom od 300 kuna zbog prelaženja cestu na crveno svjetlo, a bilo je i prelaženja van pješačkog prijelaza. Danas smo imali četiri biciklista koji su dobili kaznu zbog vožnje u krivom smjeru u Ulici Tina Ujevića kod tržnice, što se tamo često događa. Za to je kazna dvije tisuće kuna, istaknuo je Vlado Stavljenić.
Također kontroliraju da se građani pridržavaju zabrane vožnje kroz pješačku zonu što se odnosi na bicikliste koji voze Radićevom ulicom.

– Ljudi znaju da se ne smije, ali i opet se voze, komentiraju Žeger i Stavljenić.
U nekim će slučajevima, kažu naplatiti kaznu, a u drugim izdati upozorenje, ali samo nekome tko nije kažnjen i nema prekršaja, iako, napomenula je Katarina Žeger nisu to dužni niti u tim slučajevima.
Dakle, ako vozite bicikl Radićevom, neće vam ispuštati gume, kako je to bilo u nekim prošlim vremenima, ali bi vas to moglo koštati 500 kuna. Vlado Stavljenić i Katarina Žeger u šali dodaju da moraju pripaziti da njima ne dogodi da im ispuste gume.

Ksenija Begović

Izvor: www.karlovacki-tjednik.hr

Povezani članci

  • 02/12/2012 “Bic-Sic” stiže na ljeto u Zagreb Sustav javnih bicikala Bic-Sic namjerava se u Zagrebu uvesti na ljeto. Na nekoliko točaka kao što su, primjerice, Trg Stjepana Radića, Glavni […]
  • 03/07/2012 Vlade su odustale od planeta Možda je riječ o najvećem neuspjehu kolektivnog vodstva još od vremena Prvog svjetskog rata. Ekosustav Zemlje se urušava, a čelnici nekih od […]
  • 09/08/2012 Kopenhagen, grad biciklista Zvuči paradoksalno, ali umjesto kakve južnije metropole sa mnogo ljepšom klimom, grad sa ponajboljom infrastrukturom za korištenje bicikla je […]
  • 07/07/2011 Kreće ljetna škola bicikla: Prometni policajci i instruktori djecu uče voziti bicikl Postaja prometne policije Karlovac u suradnji s Auto klubom Karlovac kreće s “Ljetnom školom vožnje bicikla“ u kojoj će se tijekom srpnja i kolovoza […]
  • 06/03/2011 Villo iz Bruxellesa Nakon što su Briseljani dali podršku Zelenima, grad je dobio Villo - gradske bicikle dostupne od svibnja 2009. Može ih se naći po cijelom gradu, na […]

facebook comments:

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.