Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » Kolumne, Quick release

Bojan Ropret još uvijek najbolji!

Napisao @ 17/05/2011 – 23:51Nema komentara

Zahvaljujući mojim prijateljima sa Facebook-a, neki sam dan imao prilike pregledati 200+ slika sa 39. po redu biciklističke utrke Oko Bleda. U kategoriji veterana pobjedio je moj nekadašnji veliki konkurent Bojan Ropret, pa me to podsjetilo na to da je i prošle godine Bojan bio jedan od najboljih biciklista u Sloveniji.

Bojan Ropret se i dalje redovito natječe i učestvuje na mnogim veteranskim utrkama po Sloveniji ali i širom Evrope (naročito u Italiji). Bojan je prošle zime ponovno bio izabran za najboljega biciklistu – rekreativca u Sloveniji, za 2010 sezonu. Tko zna po koji puta je osvojio taj počasni naslov… Bojan Ropret je legenda Slovenskog biciklizma. Ja sam imao (ne)sreću da mu budem direktan protivnik na cesti krajem 70-tih godina. On je tada bio na čelu jedne nove generacije biciklista, koji su tek najavljivali svoj veliki potencijal.

Nekadašnji trostruki Olimpijac (1976 Montreal, 1980 Moscow, 1984 Los Angeles) i najbolji slovenski biciklista u razdoblju od 1977 – 1986, još uvijek se pojavljuje u rezultatima mnogih utrka na samom vrhu, gdje je skoro nepobjediv u svojoj grupi. Ovih dana Bojan se ne obazire previše na te (dobre) rezultate, nego priča kako još uvijek uživa u svakodnevnim treninzima, jer ga vožnja na biciklu čini sretnim. Njegovo skoro četrdesetgodišnje druženje sa biciklom donijelo mu je puno uspjeha i priznanja u životu.

- Mnogi me pitaju zašto još vozim i zašto sam stalno u akciji, rekao mi je Bojan kada smo se sreli na „Susretu Generacija“ u Kranju 2009 godine – a ja im kažem, da uživam u trkama. Možda mi ide dobro zbog toga što ne razmišljam o rezultatu, nego samo o dobroj utrki. Uz to dodaje Bojan, treniram svakodnevno, pa rezultati ne izostanu. Bojan Ropret je bio ponovno izabran za najboljega rekreativnoga biciklistu u Sloveniji (za 2010 godinu).

Bojan Ropret je prošle godine dominirao u svojoj domaćoj slovenskoj konkurenciji, ali je također bio uspješan i na međunarodnoj sceni biciklista veterana. Na domačim cestama u Sloveniji, Bojan je osvojio pokal Slovenije u konačnom bodovanju svih disciplina, kao i u poretku na cestovnim utrkama. U vožnji na kronometar je zauzeo treče mjesto. Također je ponovio uspjeh, postavši prvak Slovenije u cestovnoj vožnji na brdo. Na svjetskom prvenstvu veterana u Austrijskom St. Johanu bio je 16. u vožnji na kronometar, te 9. u cestovnoj utrci. Svi ti rezultati bili su dovoljni da ga je Kolesarski Savez Slovenije opet proglasio za najboljega rekreativnoga biciklistu u Sloveniji.

Bojan Ropret je član ŠD Bambi iz Trboj, kluba koji je prošle godine osvojio sedam pobjeda na prvenstvima Slovenije. Bojan danas radi u državnoj službi za održavanje sportskih terena u Kranju. Tamo radi kao održavalac sportskih terena, pa uz posao ima dosta vremena za trening. Pomalo se bavi i treniranjem mladih vozača. Počeo je kao trener pionira, a kasnije je došao i do kvalitetnih vozača kao što je Luka Mezgec u zadnjih par godina, ili prije Valjavec, koji je bio njegovo otkriće.

Bojan Ropret živi u Kranju, tamo gdje se rodio, a također provodi vrijeme i u Kamniku, jer tamo 2 km izvan grada ima kuću. Inače Bojan je oženjen sa Barbarom i ima četvoro djece: Katarinu (28), Roka (18), Anju (17) i malu Ulu (5).

Na kraju Bojan kaže o sebi: “Pokušao sam sve sportove i raznu rekreaciju, ali uvijek sam se vračao na bicikl. Poslije toliko godina umjereno uživam i smijem se onima, koji se brinu o meni. Pošto nemam puno novaca, a znam raditi, večinu napravim sam. A znaj da sve šta radim u životu predstavlja mi zadovoljstvo. Naročito vožnja na biciklu!“

Ja se već sada veselim ponovnom susretu sa Bojanom, sa kojim sam u stalnom kontaktu putem email-a. Ovoga ljeta planiramo zajedno sa Ivanom Čoligom otići pogledati cilj 19. etape Tour de France-a na Alpe d’Huezu u Francuskoj.

Zdenko Kahlina www.zkahlina.ca

Povezani članci

facebook comments:

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.