Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » Oko okvira

Bicikl i zimske radosti

Napisao @ 06/02/2010 – 22:15Nema komentara

Sigurno ste sad negdje na toplom zajedno s vašim biciklom daleko od zime i svaka pomisao na vožnju po zimi sleđuje vam krv u žilama. Naravno, ne mora biti tako, premda je dobro nakon sezone bicikliranja koja je od proljeća do ljeta, bar u većini kod nas biciklista, napraviti predah, pauzu ili smanjiti tempo. E, tu je “Catch-22″: smanjiti tempo, ne mora biti da se zabijete pred PS3, Wii ili neko slično čudo, nego održati bar neki kontinuitet bicikliranja. Naravno, tu su nekoliko važnih prepostavi koje treba napraviti prije odluke sjednete na bicikli na nekih minus -10 ili u boljem slučaju na neko zubato sunce. Odjeća i obuća mora biti primjerena isto kao što i bicikl mora biti uz manje zahvate pripremljen za zimske radosti.

Odjeća mora biti u skladu s temperaturom i vremenskim prilikama, što znači da bi bilo najbolje prije izlaska na bicikl “osjetite zimu na koži” – izađite van, odšetajte do vaše trgovine da bi provjerili koliko je zapravo hladno ili nije. Pretopla odjeća je loš izbor kao i prehladna. Ovih dana smo imali par južina, temperatura ipak malo popela, zato je provjera stanja na terenu ključan preduvjet za topline odjeće i obuće. Jako je bitno da NE odjenete na sebe debelu pamučnu trenirku i jaknu GORETEX i bok – odoh ja. Ključna riječ su slojevi. Slojevi su bitni jer je zrak najbolji izolator što više slojeva imate to će između biti više zraka koji će vas grijati. Zapamtite NE vodonepropusno! Vi i vaše tijelo morate disati, vodonepropusno je dobro za slučaj kiše. Duže korištenje vodonepropusnog rezultirat će znojejem. Koristite tkanine koje dišu a uz to imaju zaštitu od vjetra, nosite tako da zrak ipak može cirkulirati, pasice na rukavima nosite lagano otvorenim, ako imate zipove za ventilaciju otvorite ih čim se zagrijete, a ne kada ste već znojni i kondenzirani od znoja koji će vas još dodatno hladi. Moj prvi biciklistički zimski dres od prije 15-tak godina je bio vuneni i još se dobro drži. Vuna ne upija vlagu, ostaje topla i kad je mokra a i ne zadržava miomirise u mjeri koliko to čine moderne taknine većinom od najlona. Tkanine u mixu s vunom i najlonom su najbolji odabir dok pamuk s druge strane upija vlagu brzo ćete gubiti toplinu dok je mokar.

Uz tu provjeru dobro je planirati svoju vožnju. Plan znači ako idete na ravnu dionicu recimo nasip ili cestu, odjeća u kojoj krenete će vjerojatno biti ista tijekom vožnje tako da se u istoj vratite nazad. Treba se pripremiti na iznenadnu kišu, snijeg ili vjetar te za takve slučajeve imati vodonepropusni sloj od vjetrovke možda i hlača.

Za uspon na brdo stvar se komplicira, u tom slučaju sigurno morate uzeti ruksak, koji cestovnjaci (oni žešći – ne nose) ali preporučio bi svakako jer omogućava veći odabir odjeće. Ima ruksaka koji uopće nemaju kontakt s leđima, obratite pažnju pri kupovini!

Najčešće tu su tri faze, dolazak do brda, uspon i spust. Za dolazak do brda najbolje je imati nešto što možete skinuti i ukloniti višak odjeće i nastaviti uspon u lakšoj odjeći. Preporučio bi slojeve lagane odjeće koje koriste trkači joggeri – trekkeri u kombinaciji s vjetronepropusnim prslukom. Rukavice imajte dva para neke lakše za uspon i deblje za spust. Nemojte se penjati u istima u kojim se namjeravate spuštati jer mogu biti pretople i mokre od znoja, te na spustu neće koristiti ničemu.

Što se tiče zimskih biciklističkh gaća (hlača) tu stvar je jednostavna moraju biti vjetronepropusne i ugodne. Cijena onih s GORETEX-om vrtoglavo raste. Takve imaju na najizloženijim dijelovim – koljenima vjetronepropusnu membranu. Možete improvizirati tako da koljena stavite dio najlon većice između vanjskih i unutarnjih hlaća/gaća. Takva imporvizacija je pogodna za spust samo! Postoje modeli gaća bez umetka, tada prvo obucite vaše ljetne bike gaće, ako uvijeti zahtjevaju jaču zaštitu, obucite slojeve i na noge. Opet slojevi, da i to mogu biti duge podgaće recimo skijaške. Problem kod pretopli gaća je nespretno skidanje viška.

Pretopli “set-up” rezultira “zakuhavanjem” te radikalno utječe na užitak i kvalitetu vaše zimske vožnje.

Nakon uspona iz ruksaka izvadite pripremljenu odjeću za spust i presvucite se. Sad je bitno da ste suhi i zaštićeni od vjetra za spust koji će vas još dodatno ohladiti. Dobro je imati vjetronepropusnu podkapu ispod kacige. Rupe za ventilaciju na kacigi možete zatvoriti as samoljepljivom trakom, koristite zaštitne naočale a posebno pripazite na odabir zaštite za ruke i stopla. One će se najviše ohladiti zato je bitno da imate dobru zaštitu. Dobra zaštita od hladnoće glavni je uviejt za užitak u spustu. Za zaštitu stopala potrebno ako i imate posebne bike cipele – šprinterice za zimske uvijete navući navalke – galoše. Galoše nisu skupe i treba ih imati, najčešče su od neoprena i GoreTex-a, štite od hladnoće, kiše, snijega a i sačuvati će šprinterice od blata i habanja. Neke šprinterice imaju tanku potplatu pa je moguće da na mjestu gdje je blokej od SPD-ja da osjetite veću hladnoću – to možete riješiti umetanjem uloška u šprintericu.

Postoje opasnosti koje ne smijete zanemariti pri izlaganju na hladnoći. Hipotermija je jedna od njih. Hipotermija ili pothlađenost je stanje snižene opće tjelesne temperature. Nastaje kada organizam gubi više topline nego što je može proizvesti. Predugačko izlaganje ekstremno niskim temperaturama može dovesti do stanja pothlađenosti organizma.
Na žalost, prve znakove hipotermije nije toliko lako uočiti i često se znaju previdjeti. Više o Hipotermiji.

Često su s hipotermijom povezane ozebline. Zbog toga treba kod osobe s ozeblinama provjeriti ne radi li se istovremeno i o hipotermiji, i prvo zbrinuti znakove opće pothlađenosti. Smrzotine (ozebline) su lokalna akutna oštećenja kože i potkožnog tkiva uzrokovane hladnoćom. Oštećenja nastaju nakon dužeg izlaganja ekstremnoj hladnoći. Iako lokalna oštećenja tkiva mogu nastati, pod određenim okolnostima, pri temperaturi iznad nule, pojava smrzotina dolazi u obzir samo u slučajevima kada je temperatura okoline ispod 0oC. Najčešće su zahvaćeni periferni dijelovi tijela: nos, uška, prsti, ruke, stopalo. Više o ozeblinama.

Zapamtite ako se toplina brzo izgubi – brzo se može/smije nadoknaditi, ako se toplina sporo gubi – sporo se može/smije nadoknaditi!

Što se tiče priprema za vaš bicikl za zimske uvjete one su ipak manje zahtjevne ali ne treba ih zanemariti. Za podmazivanje lanca koristite sredstva koja imaju veću viskoznost, tada će lanac na sebe navlačiti više smeća te ga je potrebno češče čistiti, preporučam nakon svake vožnje. Za bicikle koje imaju otvorene sajle za mjenjače te polaze donjim dijelom ispod pogona, podmažite ih ili čak po vodlilicama namažite tanki sloj mehaničke masti da spriječite zamrzavanje i time omogućite nesmetano mjenjanje brzina. Što je tiče guma – tema je opširna. Postoje specifične “čavlerice” ima ih za nabaviti u inozemstvu ali ima i par uputa ne netu kako ih napraviti sami. Za vožnju po snjegu biti će bolja šira agresivnija guma koja ovisno o uvijetima popustite pritisak zraka za bolji grip. Provjerite također pakne na kočnicama, po mokrim ili još gore sniježnim uvijetima spusta moguće je mnogostruko brže trošenje te je moguće oštetiti diskove ili felge do potpunog uništavanja istih. Bio sam svjedok da su istrošene pakne “pojele” felgu po obodu. Prevencija bi bila da ukoliko imate amortizere, zaštitite ih s neoprenskim zaštitama – Lizzard skinovima ili kineskim kopijama – svejedno. Nakon vožnje osim čišćenja lanca dobro bi bilo (kao i nakon svake vožnje i ljetne) oprati bicikl kompletno.

Sve to će pomoći da bicikl i vi dočekate (toplu) sezonu u pravoj kondi i bez ozljeda. Zima nije lav, se sjećate? Sretno!

PS. I zaboravite ovo čudo dolje!!! :)

Povezani članci

  • 02/02/2013 Kako se opremiti za zimsku vožnju Zima je stigla, ali vama nije dosta avanture sa vašim ljubimcem na dva kotača. Niste tip koji/a će zimu provesti u fotelji pred televizorom. Sigurno […]
  • 05/07/2012 Dehidracija Došlo nam ljeto, s njim i vruće(vrelo) vrijeme, približavaju nam se vožnje na temperaturama iznad 30 stupnjeva i suhim zrakom. Bilo kakva aktivnost […]
  • 11/03/2010 Sidi MTB Diablo (dva palca) GORE Iako nam je zima na izdisaju (nadamo se) i kupovina specifičnih zimsko nepropusnih bicikl cipela - tzv. šprinterica, izgleda neprimjerena, nije! […]
  • 06/02/2010 K-track Scam ili joy-ride. Odlučite sami. Kit K-track dode cca 500 $. Bacite oko na Videoteku.
  • 29/06/2010 Kako montirati blokeje na šprinterice Odlučili ste se za SPD pedale, pametan izbor. Evo par savjeta kako montirati blokeje na šprintericu. Ovo je vrlo važno jer loše namješteni blokeji […]

facebook comments:

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.