Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » Cestovni, Špica

Biciklisti Down Under

Napisao @ 29/09/2010 – 17:58Nema komentara

Prvi put u povijesti Australija je domaćin Svjetskog prvenstva u cestovnom biciklizmu, 77. izdanje u Geelongu pored Melbournea se održava od 29. rujna do 5. listopada, a izbornik hrvatske biciklističke reprezentacije Eugen Pleško na dalek je put poveo tri seniora i jednu seniorku, Maju Marukić, Radoslava Roginu, Matiju Kvasinu i Hrvoja Miholjevića.

Izbornik Eugen Pleško i reprezentativci Radoslav Rogina, Matija Kvasina, Hrvoje Miholjević i Maja Marukić prošli su vikend sletjeli u Melbourne i produljili u obližnji Geelong u kojem se od 29. rujna do 5. listopada održava 77. Svjetsko prvenstvo u cestovnom biciklizmu.

HRVATSKA
Maja Marukić
Radoslav Rogina
Matija Kvasina
Hrvoje Miholjević

Hrvatski konzulat u Melbourneu na čelu s konzulom Antom Babićem isposlovao je reprezentaciji smještaj u kućama hrvatskih iseljenika okupljenih u Centru hrvatske zajednice Geelong i omogućio neopterećenu pripremu za izazove na stazi.

Debitantica na svjetskoj smotri biciklista, 25-godišnja Zagrepčanka koja je u biciklizam stigla iz triatlona, Marukić u cestovnoj utrci od 127,2 kilometra na stupa u subotu 2. listopada, a trojka koja je atmosferu najvećih svjetskih natjecanja već opipala u akciji je posljednjeg dana 3. listopada u cestovnoj utrci od 262,7 kilometara.

Svjetsko prvenstvo u Australiji osiromašeno je izostankom među ostalima i pobjednika Tour de Francea Alberta Contadora. Španjolac je kao izgovor naveo dalek put nakon naporne sezone, ali izglednije je da se poveo primjerom Lancea Armstronga. Amerikanac je osvojio naslov svjetskog prvaka, ali još 1993. godine, tijekom dominacije Tour de Franceom od 1999. do 2005. na svjetskim se, pak, prvenstvima više nije pojavljivao.

MELBOURNE 2010.
Srijeda
U-23 kronometar
Seniorke kronometar
Četvrtak
Seniori kronometar
Petak
U-23 cestovna utrka
Subota
Seniorke cestovna utrka
Nedjelja
Seniori cestovna utrka

Predsjednik Svjetske biciklističke organizacije Pat McQuaid nije oduševljen Contadorom, braćom Schleck i ostalima koji, kaže, olako donose odluku o propuštanju SP-a: “Gust raspored utrka nije nikakav izgovor, postoji cijeli niz ekipa koje voze na svim utrkama u kalendaru, Columbia je najbolji primjer. Direktori momčadi bi trebali inzistirati da vozači sudjeluju i na Svjetskom prvenstvu i na Tour de Franceu, to duguje i sponzorima i navijačima”.

Posljednji pobjednik Tour de Francea koji je u toj godini nastupio i na Svjetskom prvenstvu bio je Bjarne Riis prije 14 godina.

Down Under je zato branitelj naslova u cestovnoj utrci osvojenog prošle godine u Švicarskoj Cadel Evans, a jedini uz Australca koji je okusio slast osvajanja zlatne medalje na SP-u je Oscar Freire i to triput (1999., 2001., 2004.) manje samo od legendarnog Alfreda Binde.

MENDRISIO 2009.
Cestovna utrka: Cadel Evans i Tatiana Guderzo
Utrka protiv sata: Fabian Cancellara i Kristin Armstrong
Cestovna utrka U-23: Romain Sicard
Kronometar U-23: Jack Bobridge
Organizatori kao da su “polupali lončiće”, na štetu svog Evansa, naime, Freireu su servirali stazu iz najljepših snova – duga je, dovoljno je uspona da eliminira čistokrvne sprintere, a i sprint je na laganom usponu.

Španjolac ipak nije najveći favorit, breme očekivanja je na Philippeu Gilbertu. Belgijac se nedavno na Vuelti a Espana pokazao u odličnom svjetlu, ponovi li izdanje u prvom redu iz Toleda teško će ga itko moći zauzdati tim više jer bez Toma Boonena i Stijna Devoldera reprezentacija će nositi vodu samo na njegov mlin.

Filippo Pozzato je pokazao dobru formu prvim mjestom na test-utrci u Ballaratu, a poklopi li im se, šansu vide i Thor Hushovd, Fabian Cancellara, Mark Cavendish, Tyler Farrar i Andre Greipel.

Maja Giljanović by www.hrsport.net

Više na www.melbourne2010.com.au

Povezani članci

facebook comments:

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.