Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » Oko okvira

Dilema o pedalama: SPD ili ne?

Napisao @ 16/08/2010 – 21:023 komentari

Možda niti jedna komponenta na biciklima nije upitna koliko odabir pedale. Čak i poneki proizvođači bicikla su digli ruke od izbora pedala, te isporučuju bicikle bez pedala. Bez pedala se bicikl ne može kretati, pa dolazimo do velikog pitanja, koje pedale odabrat – SPD ili ne?

Danas stvari stoje tako da imate dvije podjele unutar biciklista – oni koji su ZA i oni koji su PROTIV. Činjenica je da oni koji su PROTIV, su PROTIV SPD sistema iz samo jednog razloga, a to je upotreba. SPD nećete vidjeti na BMX, Freeride, Trial i biciklima sličnih namjena. Prvenstveno, bicikli na kojima nema potrebe za konstantnim efektivnim prijenosom snage a često na takvim biciklima nema niti potrebe za stalnom pozicijom cipele na pedali tu, složiti ćemo se – nema potrebe za SPD-om. I tu smo brzo riješili priču PROTIV SPD pedala.

ZA SPD. Prvo i subjektivno tu je zvuk SPD pedala – klik! Ja ga volim, vozim SPD više od dvadeset godina i smatram ga jednim od najboljih novijih izuma za bicikle. Teško da se mogu sjetiti tako dobrog izuma nakon SPD pedala (možda ipak: tubeless gume, FOX Terralogic i SMP sicevi).

Prednosti SPD sistema

 • Najveća moguća iskoristivost prijenosa snage, pogotovo na strmim usponima
 • Idealna fiksna pozicija stopala s obzirom na osovinu pedale, koja ako je dobro postavljena osigurava optimalni prijenos snage i ergonomiju.
 • Čvrsta potplata cipele (u žargonu “šprinterica”) osigurava potpun prijenos snage na pedalu bez gubitaka i ozljeda
 • Nema proklizavanja s pedala, jednom kad se ukopčate postajete dio bicikla i ne morate razmišljati o kontaktu s pedalama – tehnici, samo pedalirajte
 • Lakše upravljanje biciklom pri spustu, lakše podizanje zadnje kotača npr. na pločnik ili lakša izvedba skokova npr. Bunny Hop :)
 • Veliki izbor cipela pa i sandala
 • U slučaju pada s biciklom, uvijek vam se cipela iskopča iz pedale
Makarska ’96 @ SPD

Skeptici najčešće samo iz neznanja pričaju protiv SPD-a, pa čak i kumice na placu, ako pažljivo poslušate reći će: “To ti je kaj da si s obje noge v grobu…” OK, priznajem znam i ja par priča o nezgodama pri upoznavanju sa SPD pedalama, ali to je sve nešto što se s dobrom edukacijom može uspješno zaobići.

Dvije su moguće greške. Prva je montaža blokeja na cipelu gdje treba biti jako pažljiv i čitati upute. Ukoliko se ne osjećate sigurnim, konzultirajte se s prodavačem da vam pomogne. Neispravna instalacija blokeja može dovesti do ozljeda (oštećenje zgloba koljena) uslijed pogrešne pozicije montiranja samog blokeja što može i rezultirati neispravnim radom samog mehanizma pedale. Druga greška je i ona mnogo češća i opasnije,a to je nedovoljno uvježbano ukopčavanje i iskopčavanje.

Evo par savjeta kako da savladate SPD (a ne, obrnuto):

 • Proučite i držite upute vaših proizvođača pedala i cipela
 • Prvo vježbajte ukopčavanje/iskopčavanje statično, zapamtite dio šprinterice kod kojeg je osovina pedale za lakši pronalazak početak ukopčavanja i – klik!
 • Iskopčavanje mora biti brzo i energično. Neki modeli imaju modulaciju opruge – postavite jačinu po potrebi, kasnije pojačajte kad se “uhodate”
 • Ukoliko teže ulaze, provjerite da li možda dio potplate cipele smeta za ulaz blokeja u pedalu, odrežite te dijelove skalpelom po potrebi
 • Za treniranje u vožnji odaberite neko igralište (travnato), probajte prvo s osloncem uza zid, ponovite postupak dok ne savladate brzi ulazak i što lakši izlazak, prije zaustavljanja – iskopčajte se
 • Prije zaustavljanja – iskopčajte se, planirajte zaustavljanje tako da imate vremena da se iskopčate na vrijeme (na početku)
 • U početku se prisilite da RAZMIŠLJATE O ZAUSTAVLJANJU te se iskopčajte na vrijeme
 • Kod “škakljivih” situacija, iskopčajte se na vrijeme
 • Dok vam ne uđe SASVIM u rutinu, izbjegavajte vožnju po prometnicama i terenu
 • Klik, klik, klik… trenirajte klik-anje, dok vam ne uđe u rutinu i dok vam izlaz iz pedale ne postane refleks!
 • Za početnike preporučamo “multi release” blokeje koji se iskopčavaju iz pedale u 3 smjera

Nadamo se, da će vaša odluka biti ZA SPD, te da zvuk klik SPD pedala postane i kod vas pozitivan početak bolje, ugodnije, brže i zabavnije vožnje s vašim biciklikom i da ćete prateći naše savjete još više uživati u vožnji, a možda i naučite i bunny hop!

Povezani članci

 • 22/05/2010 Povijest pedale, od klipa do klika! Idemo malo u povijest. Biciklisti su od uvijek znali da ako im je cipela povezana na neki način s pedalom, da su u prednosti. Najvažnija prednost […]
 • 29/06/2010 Kako montirati blokeje na šprinterice Odlučili ste se za SPD pedale, pametan izbor. Evo par savjeta kako montirati blokeje na šprintericu. Ovo je vrlo važno jer loše namješteni blokeji […]
 • 19/04/2010 Davor vas vodi kroz “sipar” Velike diskusije, nauke, razmatranja i teorije su danas vođene na Samoborskim sajmenim danima. Riječ je o glasovitom "siparu" i kako ga što […]
 • 16/05/2012 Shimano – opće upute za servisiranje bicikla na hrvatskom- EKSLUZIVNO @ Bicikl.com Eksluzivno na Bicikl.com-u možete preuzeti hrvatske upute za servisiranje bicikla tj. montažu i održavanje Shimano biciklističkih dijelova. […]
 • 10/03/2010 Pedale Iako bicikli u začetku nisu imali pedala, već su se pokretali direktnim odgurivanjem stopala o tlo, povijest onog što možemo smatrati modernim […]

facebook comments:

3 Comments »

 • Dusan says:

  ljudi pomagajte….
  sportista sam ceo zivot i bavim se veslanjem vec 15 god.ali biciklizam mi je strast i kad god mogu radim trening na njemu…Al imam jedan strasno velik problem!
  SPD je prava stavr za voznju i jako mi je krivo sto sa njim imam problem
  zaista sam jak momak i pri izbacaju 200kg iz cucnja nemam bolove u kolenima,ni cak posle pretrcanih 20 km,ni pri pedaliranju sa najobicnijim pedalama;ali kako napravim par stotina km sa SPD kolena me ubijaju upale se i desava mi se kao da mi casica pri extenziji zastane i preskoci….citajuci vas clanak dobio sam nadu da necu ostaviti bicikl(jer ipak bez SPD nije ista dimenzija voznje)
  mislim da nije mozda do doga sto su mi lose namestene plocice na spritericama,ispravite me ako gresim….
  mozda ce vam znaciti ako napisem neke podatke pa da mi date savet kako ih pozicionirati…
  imam 90 kg 186 visok sprinterice 45 i imam dosta sirok stav zbog jako nabildovanih butina…
  Hvala u napred

 • Costa says:

  SPD je prava stvar, nemoj odustat niti od SPD-a niti od bicikla :) Na šprintericama označi gdje ti je “ona” kost na pedalama, ta kost mora ti biti na osovini pedale – to je št se tiče naprijed-nazad. To je prvi fixni orijentir. Sad treba odrediti poziciju koja ti je najprirodnija za pedaliranje, pokušaj postaviti cipelu bez da se ukopčaš da vidiš, bar od prilike kako ti stopala/cipele stoje (pazi na kost-osovina pedale) na pedali i tu poziciju tj. kut pokušaj sad dobiti kad pločice zategneš na šprinterici. Evo nadam se da bude pomoglo. Pošalji mi mejl na marko@bicikl.com ako upali ako ne javi se!

 • Taras says:

  Samo da dodam. Možda ti je sjedalo pre nisko postavljeno. Neka ti netko pridržava bicikl ili se nasloni na neki zid, bitno je da si u položaju kao kad se voziš. Obuci SPD cipele, sjedni na bicikl, namjesti desnu(ili lijevu, ovisi kako ti više odgovara) kurblu u poziciju da prati(bude u ravnini) cijev na rami u koju ide sic(kurbla bi ti trebala ići lagano u dijagonalu sa tlom), sad stavi petu na pedalu, noga bi ti trebala biti ispružena. Ako nije, sic ti je pre nisko. Obrati pažnju i da ti je vrh koljena(patela,čašica) što više u ravnini sa osovinom pedale. Moraš imati nekog kolegu koji će sa strane gledati koljeno odnosno pedalu. Opet moraš biti u položaju kao kad se voziš. Postaviš kurblu paralelno sa tlom tako da ti je pedala prema naprijed (kako bi se reklo na 3 sata). Uzmeš nekakvu dršku od metle ili nešto slično(bitno je da je ravno) ili konop sa nekim utegom na kraju. Nasloniš dršku(konop) na vrh koljena i pustiš da slobodno visi. Sad neka kolega sa strane gleda kako pada drška(konop) u odnosu na vrh koljena i osovinu od pedale, idealno bi bilo da pada direktno okomito prema tlu i prolazi od vrha koljena8čašice) do osovine pedale. Ako je drška nagnuta prema naprijed ili konop prolazi ispred osovine, onda moraš pomaknuti sjedalo prema natrag. Ako je drška nagnuta natrag ili konop prolazi iza osovine, onda sjedalo moraš pomaknuti prema naprijed. Ovo bi trebalo ukloniti bolove.

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.