Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » Bez traga, Videoteka

Les 2 Alpes – vraški dobrih tjedan dana

Napisao @ 11/04/2010 – 14:36Nema komentara

Kad je Svevišnji stvarao zemlju i izmislio Alpe, sigurno nije ni mislio da će francuzi od toga napraviti svoj vlastiti Raj. I kad povremeno izgleda kao Pakao taj „Paradis“ okuplja sve više vragova koji se tamo osjećaju anđeoski. E i mi smo se tako osjećali, dakle vraški dobro.

Da objasnimo onima koji još nisu čuli za Les 2 Alpes o čemu se ustvari radi. Na sjeveru Južnih francuskih Alpa, na visoravni smještenoj na 1650 m, između planinskih sela Mont de Lans i Venosc, kreativni Francuzi izmislili su pred više od 50 godina turistički projekt, izgradili žičare i do danas već nekoliko desetaka tisuća turističkih kreveta. Iako najveći skijaški glečer u Europi produžuje sezonu zimskih sportova i na sve ljetne mjesece, to nije bilo dosta pa je pred desetak godina počela ekspoatacija žičara za ljubitelje brdskog biciklizma. I to onih koje vražji adrenalin tako puca, da samo fre ride, downhill, i allmountain, slope style, 4 x, i slične mtb izmišljotine mogu osloboditi ovisnosti o brzini. A dvije Alpe su raj baš za njih. Ljetna sezona počinje polovicom lipnja i završava početkom rujna. U brojkama to izgleda ovako:100 km homologiranih i uređenih staza, između 3200 i 700 m nadmorske visine. Ukupno 12 000 negativne visinske razlike. 31 staza a od čega 25 za spust (različitih težina ) i 5 cross country staza. 10 žičara koje rade cijeli dan opslužuju dvije bajkerske domene. Postoji i bike park, 4 x staza i foam pit ( bazen sa spužvama i rampom za skokove).

Kad sve to vidimo, jasno nam je da je jedan od najvećih bajkeskih događanja u svijetu „Mondial Du VTT Les 2 Alpes“ upravo tu, svake godine u isto vrijeme, ove godine već 5. puta. Tisuće zaljubljenika u brdski biciklizam živi za te dane, putuju ne samo iz Francuske negoi iz cijelog svijeta na to masovno okupljanje, zajedničke vožnje, druženje i tulumarenje. Dobri domačini organiziraju tim povodom i sajam najnovije opreme i bicikala za ovu i slijedeću sezonu, ove godine je bilo preko 100 izlagača, sve najpoznatiji brandovi koji danas određuju ponudu i potražnju u mtb. U 4 dana trajanja Mondijala organizirane su i utrke, od najbrutalnijeg freeride Mavic Traila do Bikers croute, vožnjice koja traje gotovo cijeli dan, organizirana za one koji imaju ograničenu tehniku i snagu a neograničenu volju i želju za druženjem i zajedničkim vožnjama. I naravno, ne manje važan tulum poslije vožnje. Ove godine je bio u stilu Afrike, u skladu s kaktusima na ruksacima koje smo dobili uz prijavu i uz hranu i živu glazbu tog podneblja. Hrvatska bajkerska ekipa (i nešto slovenaca), sastavljena od poznatih imena, ili bolje reći „nickova“ sa svih poznatih bike portala ali i ranking lista HBS-a i vrijednih krtica koje kopaju staze i guraju bajkove po Grmi, Maksimiru i Medvedgradu, ove je godine brojila oko 140 kotača ( čitaj 70 bajkerskih duša) i puno više guma i još više zračnica. Sve je to stalo u maksi kombi koji je bio složen do savršenstva kako bi sve stalo dok su bajkeri chillali u busu. Ove godine ih je bilo skoro dvostruko više nego prošle. I opet smo imali našu utrku CAMC ( croallmtb challenge), u savršenoj organizaciji domačina i s bogatim nagradama. I naravno, kako su svi tvrdili da im rezultati nisu važni, Slovenci su pobijedili al i njima su uzeli mjeru Francuzi koji su bili van konkurencije. Sve u svemu, dobar razlog da svi zajedno proslavimo u poznatoj diskoteci do ranih jutarnjih sati a neki i s jutarnjim kupanjem u bazenu.

Uz sva vrhunski organizirana događanja, vožnje, švrljanje i cijenkanje po štandovima, tulumarenje i kružanje bajkovima po mjestu, najupečatljiviji doživljaj je sam boravak u alpskom Raju. Reski brdski zrak kratkog ljeta i veličanstvene vedute nazubljenih i snijegom pokrivenih vrhunaca je ono o čemu svi sanjaju ovih sparnih dana na krcatim plažama i zakrčenom gradskom asfaltu. I stvaraju zavist prema tustim sviscima (mrmotima) koji mirni i bez straha uživaju na suncu ispred svojih rupa a vratolomije oklopljenih „downhillera“ kao da ih se i ne dojme. Vidjet ćemo ih dogodine, i nadam se da će ih biti sve više, kao i nas jer Hrvatski bajkeri postaju pomalo sastavni dio Mondiala, rado viđena ekipa na stazama (po dresovima s crvenim kockicama i dobroj vožnji) ali i pubovima (po pivama, naravno).

Povezani članci

facebook comments:

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.