Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » MTB, Quick release, Utrke

Reportaža s 4. etape Cape Epica od ekipe Fracasso (Milivoj Miljković, Ivo Rubinić): Zaustavi se vjetre

Napisao @ 25/03/2010 – 09:18Nema komentara

Start: Ceres Cilj: Worcester Dužina: 86 km Visinska razlika: 1640 m Time limit: 9 h Start po grupama prema rezultatu prethodnih etapa, od 7 do 7:30

Jučerašnji dan, ali i cijela ovogodišnja utrka ABSA CAPE EPIC ostat će zapamćena po tragičnom događaju . Jučer ujutro u svom šatoru, prije početka utrke, pronađen je mrtav biciklist iz Australije James Williamson (26). Vijest se među biciklistima ipak nije proširila ujutro nego tek po završetku utrke, a u 18h izdano je I službeno izvješće za medije. Williamson je bio urednik australskog Enduro moutain bike časopisa, a njegova smrt službeno je potvrđena u privatnoj bolnici u Ceresu jučer ujutro u 6 sati I 47 min, nakon što ga njegov partner Shaun Lewis (28) nije uspio probuditi.

James Williamson bio je snažan, mladi sportaš koji se nakon odlično odvoženih prvih utrka osjećao potpuno u redu. Svi koji su sa njim proveli popodne potvrđuju da se osjećao apsolutno dobro. Nakon prve dvije etape tim je bio na 18. mjestu. Službeni uzrok smrti znat će se nakon obdukcije koja će se po odluci obitelji obaviti ili ovdje u Južnoafričkoj Republici ili u Australiji. Organizator nadalje u izvještaju nabraja općenito organizaciju liječničke pomoći na utrci, koliko je medicinskih timova non stop stand by, koliko 4×4 vozila, čak i jedan helikopter za potrebu hitnog medicinskog transporta. No, nažalost, u ovom tragičnom slučaju ništa od navedenog nije moglo pomoći.

Start današnje utrke bio je u 7:00, a najbrži su bili u cilju malo poslije 10 sati. Zamislite kakva je to logistika potrebna da ih sve dočeka spremno!

Etapa nije ni najduža ni najzahtjevnija do sada, no dečkima ionako nakon tri iscrpljujuća dana treba malo odmora. Krajolik je prekrasan, široka dolina okružena visokim planinama, a dokle god pogled dopire vinogradi. No, da sve ne bi bilo tako idilično, utrku prati iznimno jak vjetar koji podiže oblake pijeska (inače nam nije baš jasno otkud toliko zelenila I toliko vinove loze na potpuno pjeskovitom tlu).

Ivo Rubinić I Milivoj Miljković na trećoj feed zoni imali su odlično prolazno vrijeme, ispod 80 mjesta overall, a samo 6 min iza Tanje Žakelj i Petera Vesela iz Slovenije. Sva sreća da smo, bez obzira na vjetar, čekali na ovoj WP jer je Ivo trebao promjenu sica. Adriano se, kao i na drugoj etapi kada je nabavio mjenjač, pokazao od koristi. No, ovaj smo put bili čak i spremniji jer smo imali vlastiti rezervni dio, tj. sic. Najboljih dvadeset timova sve rezervne djelove ima spremne u za njih rezerviranom području WP. No, da ostali ne bi bili hendikepirani u odnosu na najbolje, dozvoljeno je dodati ovlaštenom serviseru tj. technical assistentu potreban dio . Posebno korisnom su se pokazale propusnice “media” koje nam stvarno otvaraju sva vrata i omogućuju pristup u sve dijelove, bilo utrke bilo sela, gdje dečkima možemo biti od pomoći.

Inače, po lokalnim nazivima ovo je treća water point (WP), ali druga vantage point (VP). To je poprilično zbunjujuće prvih par dana. Naime, water point su mjesta koja osiguravaju okrijepu vozačima duž utrke. Neka water point se poklapaju s vantage point, a na većini etapa više je WP nego VP. Vantage point su mjesta na koja mogu doći navijači tj. supporter crew.

Eto, zahvaljujući strašno jakom vjetru i gomili pijeska, ovaj današnji izvještaj je nešto duži je isto zadavao prilično jer sjedim u kombiju i na miru pišem dok čekamo naš drugi tim kojeg čine Valent Božić i Vedran Mohorovičić. Kako je do cilja od ove točke samo još 20km, procjenjujemo da će Ivo i Mile prije proći kroz cilj nego mi dočekamo drugi tim. No, ovdje smo da navijamo i podržavamo ih kada im ide dobro, a još i više kada imaju problem s kojima se drugi tim bori.

Naša loša prognoza nažalost se pokazala točnom. Zbog objektivnih problema s neugodnom ozljedom uzrokovanom biciklističkim sjedalom, Valent Božić, uz svu želju i trud, nije uspio nastaviti utrku. Njegov timski partner Vedran Mohorovičić primio je to zaista sportski te bez zamjerki i uz puno razumijevanja, ipak nastavio utrku. To je zapravo vrlo pametna odluka koju bi trebao donijeti svaki sudionik ABSA CAPE EPICA jer je završiti ovu utrku prilika koju se ne propušta. Posebno kada se uzmu u obzir mjeseci odricanja, treniranja, sav uloženi trud I veliki troškovi (samo startnina iznosi 2300 EUR po paru). Vedran će tako, ako završi utrku, ipak imati jedno dragocjeno iskustvo i bez obzira na raspad tima, osjećaj velikog postignuća.

Što se tiče Rubinića i Miljkovića, oni su ovu etapu odradili rutinerski (ipak iskustvi i trening čine svoje) . Iako su, po vlastitom priznanju prolazili krize tijekom etape i osjećali umor, finalni rezultat na kraju je odličan, a čak su i popravili ukupni rezultat nakon odvožene 4 etape. Miljković je etapu ocijenio kao ne prezahtjevnu, ali s vrlo interesantnim dionicama. Nakon asfaltnog uvoda, uslijedila je kombinacija uphilla i downhilla (ne pretjerane visinske razlika, procjena 300-tinjak metara). Problem je ponovo zadavao pijesak, ali i biciklisti koji defekte ne riješavaju van staze nego na putu te se poneki biciklist u namjeri da izbjegne prepreku na putu, začas nađe u “pješčaniku”. Po Miljkovićevim riječima vjetar je isto zadavao prilično problema, čak do te mjere da ga je u jednom trenutku otpuhao sa staze i prisilio da otkopča sprintericu i siđe s bicikla. Prema zapažanjima Vedrana Mohorovičića, a s time su se složili i Ivo i Mile, najatraktivniji dio današnje etape bio je zemljani spust koji se u serpentinama spuštao prema dolini i koji je predstavljao pravi užitak za vožnju.

Što se tiče ukupnog poretka i dalje je u vodstvu tim Bulls 1 (Karl Platt i Stefan Sahn) , a slijede ga MTN Qhubeka Topeak Ergon (Karl Evans i Alban Lakata ) te trećeplasirani Songo-Specializaled by DCM (Christoph Sauser i Burry Stander ). No, budući da se svi njihovi rezultati nalaze unutar 11 minuta, a tek su odvozili pola utrke (4 etape od 8 ) sve je još otvoreno.

Sutra dečke čeka peta etapa, “samo” 27 km time triala. Svaki tim starta posebno, u intervalima od 30 sekundi i postignuto vrijeme i rezultat pribraja se ostalim etapama. Starta se od posljednjeg tima prema prvom, a priliku za start imat će i Vedran Mohorovičić, koji nakon odustajanja partnera, trku nastavlja kao individualac.

Iz Afrike piše Nataša Vidulin (BBK-Marun
Lovran) više na http://bbk-marun.hr/?p=242

Povezani članci

facebook comments:

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.