Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » Oko okvira, Špica

Mrak, mrak, črni mrak…

Napisao @ 16/10/2011 – 21:204 komentari

Ako niste nikad pokušali odvoziti svoju najdražu stazu po mraku, ne znate što propuštate. Naravno, za tu zabavu vam treba odgovarajući izvor umjetnog osvjetljenja i kratka priprema. Jasna je stvar, da što bolje osvjetljenje imate, to ćete se moći duže, brže i sigurnije voziti. Naravno da prvi pokušaj može biti sa najobičnijom lampom za bicikl, ali tada ćete morati biti puno oprezniji, sporiji i ograničeni (uglavnom) na poznate staze.

Da se prvo upoznate sa osnovnim stvarima ozbiljne rasvjete – žarulja i baterija.

Postoje tri vrste žarulja koje se koriste u rasvjetnim sistemima za bicikle – Halogene, HID i LED žarulje. Svaka od njih ima svoje prednosti i mane, pa će odabir u potpunosti ovisiti o stazama po kojima se vozite i vašem stilu vožnje.

Halogene žarulje su zlatna sredina. Njihova prednost je što daju veliku količinu bijele svjetlosti u vidljivom spektru i koštaju relativno malo. Nedostatak im je, što su one veliki potrošači, tako da svi sistemi sa halogenskim žaruljama traju 1,5 do 2,5 sata po punjenju baterije. Jedna žarulja od 10 do 15W je sasvim dovoljna za singletrack brzine, ali mnogi više preferiraju sisteme sa dvije žarulje, kratkim slabijim snopom i dugim jačim(kratko i dugo svjetlo kao kod automobila) za brže i tehnički zahtjevnije staze.

HID žarulje spadaju pod teško naoružanje rasvjete za bicikle. Pred njima se mogu sakriti skuteri i motori, pa čak i pokoji automobil :). One emitiraju plavo-bijelu svjetlost u manje vidljivom spektru, tako da je smanjena percepcija boja. Daje jaču svjetlost od halogene žarulje iste snage. Trajanje po punjenju baterije je kod HID žarulje od 100 do 60 % duže od halogene žarulje. Veliki nedostatak im je jako visoka cijena i velika osjetljivost na udarce i vibracije. Svoju punu snagu HID žarulja postiže nakon nekog vremena od paljenja, tako da baš nije praktična u situacijama paljenja i gašenja pri štednji baterije i kod promjene konfiguracije terena na stazi. Baš zbog ovog problema u novije vrijeme su se na tržištu pojavili sistemi sa dvije žarulje, gdje je druga žarulja jaka LED žarulja koja ima funkciju kratkog svjetla dok se HID žarulja ne postigne radnu temperaturu.

LED žarulje – krijesnice u noći. LEDice su trostruko učinkovitije od halogenki i HID žarulja. LEDice troše puno manje struje od ostalih, puno su izdržljivije na udarce i vibracije, a i sama trajnost žarulje  je puno veća od ostalih. Trajanje po punjenju baterije je fantastično, od 2,5 do 24sata(a i više).  LED žarulje emitiraju svjetlost u plavom spektru, pa je malo smanjen kontrast i percepcija boja. Učinkoviti LED sistem čine nekoliko LED žarulja ukomponiranih u jednu lampu.

Cijena LED lampi se kreće između halogenih i HID. Zbog svoje izdržljivosti i manjih dimenzija, one su prvi izbor za vozače maratonskih utrka i za one kojima se noću baš ne žuri previše(makar se sa boljim modelima može spuštati sasvim pristojnim brzinama). Velika je prednost i mala potrošnja, pa ne treba voditi baš toliko temeljitu brigu oko punjenja baterija prije svake vožnje.

Drugi dio priče su baterije, od kojih na izboru imamo – Li-ion, NiMH i NiCad baterije.

Li-ion baterija je najtrajnija i najlakša opcija. Uz visoku cijenu, nedostatak joj je i ograničen broj punjenja. Možete očekivati, da će vam nakon oko 150 ciklusa punjenja, baterija početi rapidno gubiti na snazi. Druga prednost je da ih se može puniti bez obzira koliko je ispražnjena i nije neophodno periodično punjenje van sezone da im se održi funkcionalnost.

NiMH baterije su najpovoljniji izbor, one neće trajati dugo kao Li-ion, ali zato može izdržati oko 300 ciklusa punjenja. Najdraži su izbor top proizvođača rasvjete za bicikle, jer su po performansama na razini NiCad baterija ali su upola lakše od njih. Tijekom životnog vijeka  one gube na snazi, pa i jarkost svjetla s vremenom slabi.

NiCad baterija je prava radna baterija za rasvjetne sisteme. Jeftinije su od ostalih i rade punom voltažom do kraja svoje istrošenosti, a kad se istroše, može ih se ponovno puniti i više od 500 puta. Njihova snaga tijekom životnog vijeka ne slabi, pa će vaše svjetlo svijetliti istom snagom kao danas i iduće sezone. NiCad baterije traju između jednog do tri sata, ali zauzimaju duplo više mjesta i duplo su teže od Li-ion i NiMH baterija.

Prije nego što vas nagovore na Li-ion ili NiMH sistem, uzmite u obzir ekonomičnost,  pouzdanost i trajnost (trostruko više punjenja) NiCad baterije.

Ok, sad kad smo se upoznali sa glavnim igračima noćne vožnje, treba ih nekako ukomponirati u učinkovitu cjelinu. Jasno je, da je snaga žarulje i kapacitet baterije usko povezano i to je odnos u kojem nema muljaže. 45W sistem s dvije žarulje će svakako osvijetliti šumu skoro kao da je dan, ali će i snažna baterija jedva izdržati malo više od sat vremena. Kombinacija ovisi o stilu vožnje, konfiguraciji staza i općenito o vašem izboru. Može biti samo svjetlo na volanu,može biti kombinacija svjetla na volanu i na kacigi.

Ako mislite koristiti samo jedno svjetlo, onda ga se preporuča montirati na volan, jer će snop svjetlosti mati niži kut od vašeg vidnog kuta i vidjeti ćete sjene od neravnog terena ili nekih većih predmeta na putu(dobiti na dubini), što se neće vidjeti kad je lampa na kacigi.

Sistemi sa dvije lampe (dugo i kratko svjetlo) su bolji sa povećanjem brzine vožnje (jer tada dolazi do zamućivanja slike i moguće je raspoznavati samo veće predmete). I dalje ćete uglavnom koristiti kratko svjetlo, a dugo ćete paliti prema potrebi(spuštanje nizbrdo ili tehnički zahtjevnija dionica) kako bi čuvali bateriju.

Kombinacija volan/kaciga je najbolja ako vozite po zavojitim i uskim stazama (singletrack-ovima). Na volan montirajte svjetlo sa širim i jačim snopom, koje ce osvjetljavati ispred bicikla i davati okvirnu 3D predodžbu staze, a lampa koja je na kacigi(užeg snopa) će služiti za osvjetljavanje udaljenih predmeta(skeniranja u daljinu). Prednost ove kombinacija je, da imate dva samostalna sistema, tako da imate rezervu u slučaju da jedan zataji.

Sa sobom obavezno uvijek nosite i pričuvno svjetlo (koje se može montirati na volan, kacigu ili staviti na glavu) jer nikad ne znate hoće li vam zatajiti obje lampe (a događa se), a možda ćete trebati popravljati neki defekt, pa morate imati slobodne ruke.

Još par savjeta za kraj:

– Uvijek idite na noćnu vožnju u parovima, prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, ali možete imati i koristi od više članova u grupi jer se tako mogu štedjeti baterije(zadnji u koloni osvjetljava put jednom ili dvojci ispred).

– Neka vam snop svjetla pada malo ispred točke u koju inače gledate tijekom vožnje. Tako ćete vidjeti predmete na stazi nešto ranije i omogućiti mozgu da pravovremeno reagira i ne narušava ritam.

– Ako se vozite u grupi NIKADA nemojte kolegi svijetliti u oči s lampom!!! To su vrlo jaka svjetla, a zjenice su zbog noćnih uvjeta jako raširene i to može zaslijepiti i štoviše, nanijeti trajno oštećenje oku jer se zjenica ne stigne na vrijeme skupiti.

– Nemojte zaboraviti stražnju bljeskalicu za vožnju kroz grad(obzirom kakvih vozača ima)

– Dobro pročitajte upute za održavanje baterije, jer bez nje nema ni svjetla.

Lampe koje mi možemo preporučiti a dostupne su i u Hrvatskoj:

www.sigmasport.com
www.dinottelighting.com

Ovako to otprilike (kamera nam baš nije za noćna snimanja) izgleda u stvarnosti:

Povezani članci

  • 05/07/2012 Dehidracija Došlo nam ljeto, s njim i vruće(vrelo) vrijeme, približavaju nam se vožnje na temperaturama iznad 30 stupnjeva i suhim zrakom. Bilo kakva aktivnost […]
  • 21/05/2011 “Night MTB trip” iskustvo Ben Stiller-a Ben Stiller prepričava svoja iskustva s noćne brdsko biciklističke vožnje s frendovim na The Tonight Show with Jay Leno, zbilja jako smiješno. […]
  • 01/10/2012 Red Bull Rampage 2012. Najopakiji MTB događaj koji ide dvogodišnje Red Bull Rampage prenositi će se ovu nedjelju 7. listopada u 9 navecer. Kao što organizator javlja nema […]
  • 02/02/2013 Kako se opremiti za zimsku vožnju Zima je stigla, ali vama nije dosta avanture sa vašim ljubimcem na dva kotača. Niste tip koji/a će zimu provesti u fotelji pred televizorom. Sigurno […]
  • 11/12/2012 Sjećanje na jednog biciklističkog šampiona iz 70-tih godina: U spomen na Mirka Krakera Nema potrebe uvijek biti drugačiji, da bi te se pamtilo… pamtimo te i tada kad te nema više. Nažalost neki ljudi kratko žive, ali nam dugo ostaju u […]

facebook comments:

4 Comments »

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.