Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » Petak za Metak, Quick release

Aprililili: Gradnja staze za MTB DH svjetski kup na Medvednici “Crna Kraljica” ;-)

Napisao @ 01/04/2012 – 09:301 komentar

Iz pouzdanog izvora iz Gradske skupštine Grada Zagreba dobili smo infomaciju da se priprema opsežan razvoj biciklističkog sporta na obližnom Parku prirode Medvenica. Radovi su već počeli dolaskom lijepog vremena, dok je gradonačelink vidno zabrinut negativnim publicitetom oko kažnjavanja biciklista pokušava ubližiti štetu, pozvani su stručnjaci iz francuskog elitnog biciklističkog parka “Les Deux Alps” za pomoć. Projekt je već završen, radovi su u tijeku.

Cijena izgradnje nije poznata a rok se planira kraj školske godine kada će staze biti otvorene. Glavna staza sudeći po podaku da su pozvani ljudi koju su zaduženi za izdgradnju prvenstveno staza za brdsko biciklističko spust biti će “Crna kraljica” i “Vražje ždrijelo”. Te dvije staze biti će odgovor na skijaški svjetski kup koji se već godinama održava na Medvednici. Budući da je već i našim gradskim ocima jasno da zbog globalnog zatopljenja fokus moraju prebaciti na bicikliziam jer Medvednica ipak spada u niže gorije pa EU fondovi neće biti dostupni za financiranje skijaških projekata na takvim visinama, što ukazuje od kuda se namjeravaju povući sredstva za taj veliki projekt.

Dobivši ime po lokalnim legendama najvjerojatnije se planira da uz “Snježnu kraljicu”, pokušati napraviti Zagreb i Medvednicu legendu na mapi biciklističkog sporta.

Glavna staza “Crna kraljica” po kojoj bi i buduće utrke svjetkog kupa nosile ime startala bi po planu od PD Tomislavca do Kraljičinog zdenaca, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 529 m, jedan je od najjačih izvora potoka Kraljevac (u donjem dijelu toka zove se Medveščak). Ime mu potječe od legendarne Crne kraljice, vjerojatno Barbare Celjske, druge žene kralja Sigismunda. Izvor je od davnina popularno zagrebačko izletište.

Utrka u Mariboru više nije u kalendaru UCI svjetskog kupa u brdsko biciklističkom spustu potvrdili su nam iz HBS, tako da za kraj natjecateljske sezone, nadaju se iz čelne udruge biciklističkog sporta u nas da utrka u spustu “Crna kraljica” na zagrebačkoj Medvednici bude uvrštena u kalendar za već 2012!

Ostale staze kao staze za spust “Vražje ždrijelo” i “Kameniti svati” budu krajnje komercijalni projekti na koje se cilja prvenstveno na strane goste (op.a. Slovence) i razvoj turizma u Zagrebačkoj županiji. Za te staze zbog cijene projekta neće biti rađena žičara nego će se koristi već postojeća infrastruktura te s vozilima ZET-a biti će organiziran prijevoz. Gradska uprava napominje izuzetno povoljne cijene dok strani državljani će plaćati cijene kao i na sličnim europskim biciklističkim parkovima.

Povezani članci

facebook comments:

One Comment »

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.