Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » Quick release

Čudesni svijet parkirališta za bicikle

Napisao @ 04/11/2011 – 20:21Nema komentara

Grad Zagreb potrošio je u posljednje dvije godine 160 000 kuna na spiralne stalke za bicikle koje biciklisti složno ocjenjuju kao neufunkcionalne i nesigurne. S druge strane, cijeli grad ima tek desetak parkirališta za bicikle s puno funkcionalnijim klamericama.

Grad Zagreb je u posljednje dvije godine utrošio 160 tisuća kuna na osiguravanje parkirališta za građane koji voze i po okoliš i po čovjeka zdravije i jeftinije vozilo, bicikl. Iako se ta suma, u odnosu na sume koje se troše na bilo kakvu automobilsku infrastrukturu, čini mala, ipak bi se očekivalo da biciklist negdje vidi taj novac, međutim, svima nama koji se svakodnevno mučimo tražeći mjesto za koje možemo svezati svoje vozilo čini se da parkirališta za automobile vladaju gradom, dok su bicikli sasvim zanemareni. Stabla i ograde bolji su nam prijatelji od gradske uprave, a uloženi novac nije ispunio potrebe biciklista.

“Dosadašnje iskustvo pokazalo je da su najbolje tehničko rješenje za parkiranje bicikala takozvane klamerice. Bilo bi poželjno da klamerice nisu pojedinačno vijcima pričvršćene za beton jer ih je u tom slučaju moguće iz betona izbiti, već tako da ih je više pri dnu zavareno za bazu, na primjer, odgovarajuću metalnu cijev,” objašnjava Eugen Vuković, voditelj info-centra Zelene akcije i volonter Biciklopopravljaone.

Klamerice smo vidjeli na tek nekoliko mjesta u gradu, a prema popisu koji je Zelena akcija dobila od Grada Zagreba krajem prošle godine bilo ih je na 11 lokacija.

“U studenom prošle godine obišli smo svih 11 lokacija, a klamerice smo stvarno pronašli na njih devet. Izbrojali smo ukupno 70 klamerica na tih devet lokacija”, kaže Bernard Ivčić, voditelj transportnog programa u Zelenoj akciji koji također ističe da je bitno da se kod izvedbi parkirališta bicikl može vezati za ramu.

H-Alterova biciklistička patrola otkrila je mnoštvo drugih tipova stalaka za bicikle od kojih većina ne omogućuje vezanje za ramu. Nije za postavljanje svih stalaka u fotogaleriji odgovoran Grad Zagreb već su ih dio postavile institucije ili privatni subjekti. Međutim, primjetan je veliki broj novih i sjajnih stalaka u obliku spirale. Dok se one tako sjaje, nove i, saznali smo, prilično skupe, bicikli su i dalje vezani za obližnje drveće .

“Ako se bicikl veže s U-lockom koji je najsigurniji tip vezalice u pravilu se za ostale tipove stalaka vezati može samo prednji kotač. Tada riskirate da netko u sekundi otkvači prednji kotač i odnese ostatak bicikla. Također, vezanjem za prednji kotač lakše može doći do oštećenja prednjeg kotača ako se neka sila navali na ostatak bicikla”, objašnjava Vuković što ne valja sa spiralama.

Međutim, spirale se mogu staviti bilo gdje, i pomicati kako bicikli kome zasmetaju dok se za klamerice ponekad treba maknuti koje parkirališno mjesto za automobile. A to se u autocentričnoj gradskoj vlasti ne uzima u obzir.

“U zadnjem planskom razdoblju postave, cijena jednog spiralnog držača iznosila je 2,500,00 kuna (bez PDV-a)”, odgovor je koji smo nakon dužeg čekanja dobili od pročelnika Gradskog ureda Davora Jelavića. Stalke je postavila tvrtka Zagrebačkog holdinga Zrinjevac, međutim od koga su kupljeni, nismo dobili odgovor.

Prema izvješćima o odabranim ponuditeljima za bagatelne nabave na službenoj stranici Grada Zagreba u studenom 2010. godine za postavljanje stalaka u Općini Medveščak-Gornji Grad odabrana je tvrtka Razvitak-Centar d.o.o. Cijena njihove ponude bez PDV-a iznosila je 31.845,80 kuna. U tom području postavljani su također sasvim nefunkcionalni stalci na kojima prednji kotač stoji na povišenom stalku.

Razvitak-Centar d.o.o. registrirana je za nespecijaliziranu trgovinu na veliko, prema izvještajima na poslovnim stranicama ima točno jednog zaposlenog. Na telefonski broj nitko se ne javlja.

Prema izvješćima malih komunalnih akcija, tri spiralna stalka na Cvjetnom trgu plaćena su neimenovanom dobavljaču 22.267,50 kuna ili skupih 7.000 kuna po komadu. Isto tako 2009. godine četiri stalka ispred Osnovne škole J.J. Strossmayera u Varšavskoj ulici plaćena su 29.690 kuna.

Više na www.h-alter.org

Fotka + Text: Marina Kelava

Povezani članci

facebook comments:

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.