Quick release

Novosti iz svijeta cestovnog, brdskog, downhill biciklizma i ostalih sličnih tema

Oko okvira

Bicikli, dijelovi, oprema, recenzije, tehnikalije i savjeti

Bez traga

Biciklističke staze, rute, izleti, expedicije i putopisi ostavljeni bez traga

Trgovine

Pregled bicikl trgovina s prikazom asortimana po Zagreb, HR i Sloveniji po Google mapama

Utrke

Najave, rezultati, video i fotke s biciklističkih utrka od lokalnih weekend nateravanja do vrhusnkih događaja

Home » Quick release

Europski dan bez automobila 22.9.

Napisao @ 21/09/2011 – 23:09Nema komentara

Riječ je o inicijativi Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. I ove će godine na sutrašnji dan brojni europski i svjetski gradovi na različite načine obilježiti Europski dan bez automobila, a pridružit će im se i veliki broj hrvatskih gradova, piše Hina.

Europski dan bez automobila prvi je put organiziran u Francuskoj 1998. godine, a u posljednjih trinaest godina njegovu su se obilježavanju pridružili brojni europski gradovi iz različitih zemalja, među kojima je i Hrvatska. Tom inicijativom građani Europe osvješćuju se o prednostima načina prijevoza drukčijeg od uobičajenog te im se skreće pažnja na nove ideje i rješenja u prometovanju urbanim središtima. Europski dan bez automobila završnica je Europskog tjedna kretanja koji se obilježava od 16. do 22. rujna. Obilježavanju ovog dana pridružio se i Grad Šibenik, nizom aktivnosti koje se organiziraju na rivi u sklopu obilježavanja Europskog tjedna kretanja.

Europski tjedan kretanja izrastao je iz inicijative “U gradu, bez mog automobila!”, pokrenute u Engleskoj 1995. Zahvaljujući njezinim ciljevima – ograničenju motoriziranog prometa u određenim urbanim područjima i poticanju primjene održivih načina prijevoza, brzo ju je prihvatio velik broj lokalnih vlasti u Europi. Godine 2000., uz potporu tadašnje europske povjerenice za okoliš Margot Wallström, “Dan bez automobila” ustanovljen je kao Europska inicijativa.

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), koji se ove godine od 16. do 22. rujna obilježavao po deseti put.

Ove godine u Europskom tjednu kretanja sudjeluje više od dvije tisuće gradova među kojima i 14 hrvatskih, uz Zagreb i Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Đurđevac, Ivanić-Grad, Koprivnica, Krapina, Labin, Mali Lošinj, Pula, Rijeka, Šibenik i Zabok, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.Poziv na biciklijadu povodom Svjetskog dana mobilnosti.

Izvucite svoje bicikle iz podruma, nauljite lanac, spremite automobil u garažu i pridružite se sutrašnjim događanjima 22. rujna, Svjetskog dana bez automobila. Nakon Svjetskog dana mira 21. rujna dolazi 22. rujna, Svjetski dan bez automobila.

Zagreb
U Zagrebu Svjetski dan bez auta proslavlja Zelena akcija. Od 9h ujutro najavili su info štand s lecima na Cvjetnom trgu, provođenje anketa za građane, izložbu Utjecaj transportnog sustava na okoliš te performance pod nazivom Gradski centar bez automobila u 11h. U 18h u Frankopanskoj 1slijede projekcije filmova o Carfree pokretu, akcijama i rješenjima iz europskih gradova.Udruga Bicikl najavila je održavanje još jedne Zagrebačke žbice. Početak vožnje je u 12h sa Cvjetnog trga u Zagrebu.
Središnja zona Zagreba od 8 do 20 sati biti će zatvorena za promet automobilima. Promet će u to vrijeme biti zatvoren u središnjoj zoni Zagreba, omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Andrije Hebranga – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića.

Bjelovar
U Bjelovaru je pak cijeli tjedan središte grada oko Trga Eugena Kvaternika zatvoreno za promet automobilima. Kritična masa starta u subotu u 10h ispred Gradske uprave u organizaciji udruge Priroda i društvo. Cijeli dan odvijat će se razne sportske aktivnosti, a navečer besplatni koncert na otvorenom. U dvorištu Gradske uprave nastupaju Afioni, Antenat i DJ Sero.

Križevci
U Križevcima u 10 h iz Parka hrvatskih branitelja polazi Biciklistički pozdrav jeseni, prva službena biciklijada u organizaciji Križevačke udruge biciklista. Ruta od oko 40 km će se voziti po asfaltu i makadamu.

Zadar
Pozivamo sve članove BK Zadar i ostale zainteresirane sugrađane da se pridruže biciklijadi povodom Svjetskog dana mobilnosti koja će se održati u četvrtak 22.09. 2011. sa početkom u 17,00 sati.
Mjesto okupljanja i starta biciklijade biti će kod svjetionika na Puntamici a cilj kod Pozdrava suncu.

Krapina
Danas je u Krapini vrhunac obilježavanja „Europskog tjedna kretanja u Krapini“ – Dan bez automobila. Preko glavnog gradskog trga prema mostu Sv. Ivana i Magistratskoj bit će zatvoren promet te će se održavati različite aktivnosti za djecu i odrasle. Od 10,00 do 13,00 sati na samom Trgu moći će se igrati ulična košarka, plesat će se i vježbati zumba fitnes uz vesele latino ritmove u kojima će posebno uživati najmlađi iz dječjih vrtića jer „oni se vole gibat’, gibat’, pa će se igrati stolni tenis i badgminton.

Osijek
Grad Osijek u suradnji sa Školskim športskim savezom Grada Osijeka 22. rujna prigodnim programima obilježava Dan bez automobila, a u sklopu Europskog tjedna kretanja. Između 9 i 12 sati djeca iz Dječjeg eko vrtića „Mak“ i učenici 3. razreda eko škola OŠ Augusta Šenoe i Antuna Mihanovića oslikavat će kredama u boji kolnik na dijelu Županijske ulice, a predškolci će uz to prolaznicima podijeliti prigodne letke koje su sami izradili na temu zaštite okoliša. Više

Sarajevo
U Sarajevu će biti održana Biciklijada – memorijal Suada Dilberović 2007., u znak sjećanja na prvu žrtvu agresije na Sarajevo.

Mostar
U sklopu Europskog tjedna kretanja, u Mostaru će se u četvrtak, 22. rujna, obilježiti Dan bez automobila koji ima za cilj jačanje svijest javnosti o onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila, te korištenju alternativnih prijevoznih sredstava poput javnog prijevoza, bicikala ili pješačenje.

Izvor: www.h-alter.org i www.metro-portal.hr

Povezani članci

facebook comments:

Napiši komentar

Napiši komentar, ili trackback sa svoje stranice. Možete se predbilježi na odgovore preko RSS.

Budite pristojni. Držite se teme. Bez spama i flama. Hvala.

Dozvoljeni tagovi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ovo je Gravatar-enabled weblog. Registriraj se na Gravatar-u.