Oko okvira

3 minute za lanac

Kako pravilno održavati lanac? Često čišćenje lanca odmaščivaćima baš i nije poželjna stvar. Nakon čišćenja odmaščivaćem, teže je da ulje kod podmazivanja dopre između svih pločica i pinova. Još je gore ako sav odmaščivač nije ispran ili nije u potpunosti ispario, jer tada i ostatak tog odmaščivaća koji je ostao pod novim slojem ulja ostaje blokiran i ne može potpuno ispariti. Rezultat je, da karike lanca i pinovi ostaju nedovoljno podmazani i lanac se brže troši, prebacuje lošije i okreće se sporije.

Naravno nije opet ni poželjno uopće tu i tamo ne očistiti lanac s odmaščivaćem. Ako je bicikl vožen po kiši, kroz puno vode ili po blatu, od toga samog je lanac već uglavnom izgubio svoj nauljeni sloj i onda je dovoljno oprati ga vodom i sapunom ili ga počistiti čistačem za lanac s rotirajućim četkicama . Ako imate zračni kompresor odpušite što više vode ili odmaščivaća iz lanca ili ostavite bicikl na suncu da sredstvo iz lanca ispari.

Najbolje je riješenje, da uvedete redovnu rutinu održavanja lanca za koju vam ne treba više od 3 minute.

Za početak, prvo sa jačom četkom (može biti i metalna) okretajući pedale dobro očetkajte kazetu, prednje zupčanike i male zupčanike od mjenjača (kod njih je dobra četkica za zube, stara naravno :) ) i očetkajte lanac sa sve 4 strane.

Zatim krečemo sa podmazivanjem. Koristite samo ulja predviđena za podmazivanje lanaca za bicikle, Kapnite po kap ulja na svaki pin. Na taj ćete naćin temeljito podmazati lanac, ali i uočiti oštećenja (ako koje postoji). Pustite da prođe neko vrijeme, kako bi se ulje upilo između karika i onda malo prođite lanac sa čistom krpom, kako bi se uklonio višak ulja (par okretaja pedala je dovoljan).

Jednom mjesečno prekontrolirajte istegnutost lanca uz pomoć za to predviđenim alatom(ima ga za kupiti u većini kvalitetnih biciklističkih trgovina). Istegnuti lanac može uništiti kazetu i prednje zupčanike za čas.

Još jedna napomena, za odmaščivanje nemojte koristiti Ivasol, jer je on jako agresivan prema plastičnim dijelovima bicikla i pogona. Bolje kupite odmaščivać namijenjen biciklima kojeg isto ima u svim boljim biciklističkim trgovinama.

Želimo vam ugodnu vožnju bez cviljenja i preskakivanja lanca :)

Facebook Comments

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Previous post

U pakao i nazad iliti uspon na Mont Ventoux

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Next post

Alat koji trebate imati kod kuće

Taras Semenov

Taras Semenov